Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Ιδιαίτερα δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ για την αγορά εργασίας το 2012.


Ιδιαίτερα δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ για την αγορά εργασίας το 2012. 
Ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου, Σάββας Ρομπόλης εκτιμά ότι η ανεργία το 2012 θα εκτιναχθεί σε επίπεδα 20%-22%, ενώ ο αριθμός των ανέργων θα ξεπεράσει το 1.200.000.
Μιλώντας στην...
ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για την παρακολούθηση του Συστήματος Ασφάλισης, ο κ. Ρομπόλης αμφισβήτησε τις πολιτικές απασχόλησης, διαπιστώνοντας ότι δεν αποδίδουν ως προς τον επιδιωκόμενο στόχο, δηλαδή τη μείωση της ανεργίας.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του ΟΑΕΔ, η ανεργία το 2010 έφθασε στο 15% που σημαίνει περίπου 730.000 ανέργους.  
Ο κ. Ρομπόλης υποστήριξε ότι μείωση του ποσοστού ανεργίας στα χαμηλότερα επίπεδα του 2008 δεν πρόκειται να επιτευχθεί σε έτος προγενέστερο του 2020.
Ωστόσο, ούτε και η «πράσινη» οικονομία φαίνεται να περιορίζει ουσιαστικά το πρόβλημα, καθώς μελέτη του Αστεροσκοπείου και του Πανεπιστημίου Αθηνών εκτιμά ότι η υλοποίησή της θα δημιουργήσει περιορισμένο αριθμό θέσεων εργασίας, που δεν θα ξεπερνά τις 97.600.

Ποιοι εμποδίζουν την αξιοποίηση του ελληνικού ορυκτού πλούτου

Η ανεργία θα "στοιχίσει" στο δημόσιο 8 δισ. ευρώ

 
Στα 3,5 δισ. ευρώ υπολογίζονται σύμφωνα με τον επιστημονικό διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Σάββα Ρομπόλη, οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων από εισφορές, μόνο για το 2010, εξαιτίας των 750.000 ανέργων. Σε αυτό το ποσό, θα πρέπει, σύμφωνα με τους υπολογισμούς να συμπεριληφθούν και οι απώλειες από τη μείωση των εισοδημάτων των εργαζόμενων, που υπολογίζονται κοντά στο 20%. Παράλληλα, η καταβολή επιδόματος ανεργίας, για περίπου 250.000 πρώην εργαζόμενους, επιδοτούμενους ανέργους, στοίχισε στο δημόσιο περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Συνεπώς, υπολογίζεται ότι μόνο η ανεργία, για ένα χρόνο, το 2010, στοίχισε στο δημόσιο, περίπου 6 δισ. ευρώ. Μάλιστα, εάν επαληθευθούν οι εκτιμήσεις για περίπου 1.200.000 ανέργους, μέσα στο 2011, το ελληνικό δημόσιο θα «χάσει» περί τα 8 δισ. ευρώ. Όπως παραδέχεται ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, για κάθε άνεργο έχουμε μια απώλεια της τάξης των 550 ευρώ, στην περίπτωση που δεχθούμε ότι ο μέσος μισθός είναι της τάξης των 1.300 ευρώ.
Η ΓΣΕΕ εκτιμά ότι το πρόβλημα θα επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς ο χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης, από 0,4% έως 1,5%, δεν επαρκεί για να απορροφήσει την ανεργία. Με αποτέλεσμα να έχουμε για πολλά χρόνια ανάπτυξη με υψηλά ποσοστά ανεργίας και κατά συνέπεια με χαμηλά έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία. Η ΓΣΕΕ εκτιμά ότι η ανεργία θα επανέλθει στα επίπεδα του 2008, δηλαδή περίπου στο 9%, κοντά στο 2022.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, που θεωρεί καταστροφική για τις ελληνικές επιχειρήσεις οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, το κόστος που αφορά στις αποδοχές, μειώθηκε στη χώρα μας κατά 5,5% έναντι αύξησης 1,4% στην Ευρωζώνη και 2,1% στην Ε.Ε.. Σε επίπεδο κλάδων, η Ελλάδα παρουσιάζει μείωση αποδοχών 5% στη βιομηχανία, 9,4% στις κατασκευές και 5,1% στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, ενώ η μείωση του μη μισθολογικού κόστους είναι αντίστοιχα -8,9%, -13,6% και -10%. Ενδεικτικά επισημαίνεται ότι η μηνιαία δαπάνη μισθοδοσίας των 15 μεγαλύτερων ΔΕΚΟ μειώθηκε κατά 31%.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ΙΚΑ αναμένεται να χάσει περί τα 2,5 δισ. ευρώ από τις μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, τις ΔΕΚΟ και το Δημόσιο (για τους 100.000 υπαλλήλους που είναι ασφαλισμένοι σ’ αυτό).
Με κεντρικό στόχο την είσπραξη όσο το δυνατόν περισσότερων εσόδων το τρέχον αλλά και τα επόμενα δύσκολα χρόνια, το υπουργείο Εργασίας προχώρησε στην κατάρτιση του σχεδίου νόμου για το ΣΕΠΕ, που «σπρώχνει» τους ασφαλισμένους στην εξαγορά ενσήμων και τη ρύθμιση των χρεών, προκειμένου να βγουν γρηγορότερα στη σύνταξη.
Έτσι, επιτυγχάνεται τόσο ο στόχος για αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, που θεωρείται καθοριστικός, καθώς τα κεφάλαια από εισφορές μειώνονται κάθε μήνα και περισσότερο λόγω της αύξησης της ανεργίας και της μείωσης των μισθών, όσο και αυτός της μείωσης του προσωπικού κυρίως στον στενό αλλά και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αυτό που παραμένει ζητούμενο είναι το ύψος των μελλοντικών παροχών, καθώς μπορεί να επιτυγχάνεται η πρόσκαιρη χρηματοδότηση του συστήματος, από εξαγορές και τακτοποιήσεις οφειλών, όμως δεν εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων, όσων βεβιασμένα σπεύδουν να αναγνωρίσουν πλασματικά συντάξιμα έτη

Σε ύψη ρεκόρ η ανεργία στον Έβρο

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που αφορούν στην ανεργία στον νομό Έβρου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το ποσοστό αγγίζει το 15% , αριθμός ρεκόρ για τα δεδομένα της περιοχής.
Παρόλα αυτά ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Απόστολος Γκιγκούδης, αναφέρει πως το συγκεκριμένο ποσοστό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα καθώς αφορά μόνο ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ.

ΑΓΩΓΟΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΗ: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο

 
Π
ροωθούνται ρυθμίσεις που αφορούν στην εκμετάλλευση φυσικών πόρων, μεταξύ των οποίων και ρυθμίσεις για την απλοποίηση.Το νομοσχέδιο «Διαδρομή και εγκατάσταση αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, αγωγών φυσικού αερίου Ελλάδας-Ιταλίας και Ελλάδας-Βουλγαρίας και άλλες ρυθμίσεις» του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που παρουσιάστηκε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, περιλαμβάνει μια σειρά προσθέτων άρθρων που δεν περιλαμβάνονταν στην αρχική του έκδοση και αφορούν στην ρύθμιση θεμάτων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του ΥΠΕΚΑ.
Ειδικότερα, προωθείται η ψήφιση ρυθμίσεων που θα επιτρέψουν την επιτάχυνση των διαδικασιών κατασκευής του Υποθαλάσσιου Αγωγού Φυσικού Αερίου (IGI Poseidon) για τη Διασύνδεση Ελλάδας- Ιταλίας, καθώς και του Αγωγού για τη διασύνδεση Ελλάδα - Βουλγαρία (IGB), έργων με αδιαμφισβήτητη τεχνική, οικονομική και περιβαλλοντική ωριμότητα. Με τις υπό προώθηση διατάξεις τα έργα αυτά αναγνωρίζονται ως έργα εθνικής σημασίας και δημόσιας ωφέλειας και ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την έκδοση των αναγκαίων πράξεων για τη χωροταξική οριοθέτηση των έργων των αγωγών. Παράλληλα, εξατομικεύονται οι φορείς εκτέλεσης ως νομικά πρόσωπα εταιρικής μορφής που απολαμβάνουν των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου για τους σκοπούς της επιτάχυνσης και της απρόσκοπτης υλοποίησης των έργων.
Περιλαμβάνεται επίσης ρύθμιση απαραίτητη για την προώθηση της ίδρυσης των τριών νέων Ε.Π.Α στις γεωγραφικές περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα αποτελέσει βάση για την προκήρυξη διαγωνισμών και θα συμβάλει καθοριστικά στην προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο των τριών νέων Ε.Π.Α.
Προωθούνται ρυθμίσεις που αφορούν στην εκμετάλλευση φυσικών πόρων, μεταξύ των οποίων και ρυθμίσεις για την απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών αξιοποίησης του γεωθερμικού δυναμικού χαμηλής θερμοκρασίας και τη διευκόλυνση μικρών και μεσαίων επενδυτών που επιθυμούν να υλοποιήσουν επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως θερμοκήπια, ιχθυοκαλλιέργειες κλπ, με αξιοποίηση γεωθερμικού δυναμικού χαμηλής θερμοκρασίας και δεν έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν επιχειρηματικό σχέδιο για ολόκληρο το γεωθερμικό πεδίο όπως απαιτείται με βάση το ισχύον σήμερα καθεστώς.
Περιλαμβάνεται τέλος ρύθμιση που επεκτείνει τη δυνατότητα που υπάρχει σήμερα για απαλλαγή του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) από την υποχρέωση να λάβει άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος έως 5 MWe για πειραματικούς και εκπαιδευτικούς σταθμούς και ΑΠΕ, σε περιπτώσεις που το ΚΑΠΕ αναλάβει να εγκαταστήσει τέτοιους σταθμούς για λογαριασμό Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

"Χρυσωρυχείο" η Θράκη, σύμφωνα με το ΙΓΜΕ


Article Rating - 15 Απριλίου 11 - Ν. Έβρου

"Χρυσωρυχείο" η Θράκη, σύμφωνα με το ΙΓΜΕ

Η Βόρεια Ελλάδα εμφανίζεται πρωταθλήτρια στον ορυκτό πλούτο με μεταλλευτική αξία μεταλλευμάτων στα 38,2 δισεκατομμύρια ευρώ
ΠΟΙΑ ΟΡΥΚΤΑ ΕΧΕΙ
Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ;
Από τη στιγμή που η Βόρεια Ελλάδα αναδεικνύεται σε πραγματικό «χρυσωρυχείο», βάσει του ορυκτού πλούτου που διαθέτει, τότε θα μπορούσε να αποτελέσει σταθερή πλουτοπαραγωγική ΜΕΜΟ (μη ενεργειακά μεταλλικά ορυκτά) και συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας.
Η μεταλλευτική αξία των βεβαιωμένων αποθεμάτων νικελίου, ψευδαργύρου, μολύβδου, χαλκού, χρυσού και αργύρου στη Μακεδονία και Θράκη, με βάση την ενεργό μεταλλευτική παραγωγή, τις επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και τις τρέχουσες τιμές των μετάλλων, ανέρχεται περίπου σε 27,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Αναξιοποίητα τα κοιτάσματα
Ένα πολύ μικρό μέρος της αξίας αυτής αξιοποιείται σήμερα παραγωγικά. Τα δυναμικά αποθέματα που φιλοξενούντα στις υπάρχουσες μεταλλευτικές αλλά και σε νέες περιοχές κοιτασματολογικού ενδιαφέροντος είναι σε θέση να πολλαπλασιάσουν το προαναφερόμενο οικονομικό μέγεθος.
«Το βεβαιωμένο αποθεματικά δυναμικό 420 περίπου τόνων χρυσού στην Μακεδονία και Θράκη αποτελεί κυρίαρχο οικονομικό στόχο. Στην κατεύθυνση αυτή η παραγωγική αξιοποίηση τριών κοιτασματολογικών περιοχών χρυσού αποτελούν τις σημαντικότερες μεταλλευτικές επενδύσεις που εξελίσσονται σήμερα στην Ελλάδα», όπως τόνισε ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών και αναπλ. καθηγητής στο Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών Κ.Θ.Παπαβασιλείου, σε ημερίδα με θέμα: «Η Συμβολή του Ορυκτού Πλούτου της Βόρειας Ελλάδας στην Ανάπτυξη της Εθνικής Οικονομίας», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (12/03), στη Θεσσαλονικη.
Στο επίκεντρό της βρέθηκαν τα βιομηχανικά ορυκτά και πετρώματα της Β. Ελλάδας, η αξιολόγηση της μεταλλουργικής επεξεργασίας των χρυσοφόρων μεταλλευμάτων Χαλκιδικής, η συνεισφορά της εκμετάλλευσης νικελίου στην ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας, τα μεταλλεύματα χρωμίου στην Κοζάνη, καθώς και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Όπως πρόσθεσε ο κ. Παπαβασιλείου: «Σημαντικά λατεριτικά κοιτάσματα νικελίου (Δ. Μακεδονία), μαγγανίου (Χαλκιδική), επιθερμικού χρυσού (Θράκη), ζεολίθων (Έβρος) Χουντίτη, Αστρίων (Δ.και Κ.Μακεδονία), ορισμένα εκ των οποίων αξιοποιούνται ή είναι σε τελική διαδικασία αξιοποίησης, είναι τα αποτελέσματα της ερευνητικής παρουσίας του ΙΓΜΕ. Τα μη ενεργειακά μεταλλικά ορυκτά βρίσκονται στο επίκεντρο της πλουτοπαραγωγικής αξιοποίησης και εκμετάλλευσης λόγω των υψηλότερων οικονομικών και αναπτυξιακών μεγεθών που διαθέτουν σε σχέση με το αποθεματικό δυναμικό και την αξία των περιεχόμενων μετάλλων.
Στα 38,2 δισ. ευρώ η οικονομική αξία των αποθεμάτων
Συγκεκριμένα τα μετρημένα μεταλλευτικά αποθέματα ανέρχονται σε περίπου 5,7 εκ. τόνους συνολικής οικονομικής αξίας 38,2 δισ. ευρώ με βάση τις τρέχουσες τιμές των μετάλλων. Στα πλαίσια του νέου ΕΣΠΑ (Δ’ΚΠΣ) το ΙΓΜΕ προχωρεί στην συστηματική έρευνα κοιτασματολογικών στόχων που βρίσκονται στο επίκεντρο του μεταλλευτικού και λατομικού ενδιαφέροντος και χρήζουν συστηματικότερης παραγωγικής προσέγγισης, με όρους ορθολογικής εκμετάλλευσης, για να στηρίξουν την βιώσιμη λειτουργία της ελληνικής εξορυκτικής βιομηχανίας και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις νέων επενδύσεων.
Στον σχετικό προγραμματικό σχεδιασμό του Ινστιτούτου έχουν συμπεριληφθεί 12 αναπτυξιακές παρεμβάσεις. Στην αιχμή του δόρατος βρίσκονται ο εντοπισμός πολυτίμων μετάλλων και χαλκού σε κοιτασματολογικές περιοχές του Κιλκίς και των Σερρών. Επίσης συγκαταλέγονται έργα που αφορούν στην παραγωγή ειδικών νανο-σύνθετων υλικών με εφαρμογές στην περιβαλλοντική τεχνολογία και παρεμβάσεις κοιτασματολογικής αξιολόγησης «κρίσιμων» ορυκτών που εντοπίζονται στη χώρα».
Πηγή: http://news247.gr/