Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΔΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Συνάντηση με κεντρικό θέμα συζήτησης την Περιφερειακή Οδό Αλεξανδρούπολης είχε την Πέμπτη 28 Ιουλίου και ώρα 9:00 στο δημαρχείο Αλεξανδρούπολης, ο Δήμαρχος, κ. Ευάγγελος Λαμπάκης με τον Περιφερειάρχη Ανατολική Μακεδονίας – Θράκης, κ. Άρη Γιαννακίδη, την Αντιπεριφερειάρχη Έβρου, κ. Γεωργία Νικολάου - Μαυρανεζούλη, τον Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα, κ. Γιώργο Ούστογλου, τον Διοικητή της ΧΙΙ Μεραρχίας Πεζικού, υποστράτηγο κ. Κωνσταντίνο Γκίνη, τους Αντιδημάρχοους Τεχνικών Υπηρεσιών, Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος και Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστο Γερακόπουλο και κ. Αντώνη Βαμβακερό, καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες.
Στη συνάντηση τονίσθηκε η μεγάλη σημασία του .....
περιφερειακού δρόμου για την αποσυμφόρηση του κέντρου και την ευρύτερη ανάπτυξη της Αλεξανδρούπολης. Ο δρόμος θα ξεκινά από το τέρμα των εργατικών κατοικιών, στο ύψος του ΕΟΤ, περνώντας από τα στρατόπεδα και θα καταλήγει στο τέρμα της οδού Άβαντος.
            Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Γιαννακίδης επεσήμανε την βούληση όλων των τοπικών φορέων για την υλοποίηση του έργου, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αισιοδοξία του ότι σύντομα θα υπερκεραστούν τα λίγα εμπόδια που υφίστανται ώστε να ολοκληρωθεί η ένταξη στο ΕΣΠΑ τους προσεχείς μήνες.
            Από πλευράς του, ο κ. Λαμπάκης τόνισε ότι πρόκειται για ένα έργο κοινής αποδοχής, ώριμο και ζωτικής σημασίας για την Αλεξανδρούπολη, καθώς θα προσφέρει λύση στο κυκλοφοριακό της πρόβλημα αναδεικνύοντας παράλληλα το ιστορικό κέντρο. Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης χαρακτήρισε το έργο αντίστοιχης σημασίας με την Εγνατία διότι μέσω της υλοποίησής του θα επιτευχθεί η σύνδεση ανατολικής και δυτικής πλευράς της πόλης, ενώ θα συμβάλλει και στην βελτίωση της λειτουργικότητας του ποδηλατόδρομου.

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

ΣΤΟΝ ΡΑΚΙΤΖΗ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΖΕΟΛΙΘΟ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή στέλνει το υπουργείο Περιβάλλοντος τον φάκελο για της επένδυσης για την αξιοποίηση του κοιτάσματος ζεόλιθου, στα Πετρωτά Έβρου, για να διερευνήσει τους λόγους για τους οποίους καθυστέρησε η προκήρυξη διαγωνισμού. 
Η επένδυση είχε "ξεπαγώσει" τον περασμένο Μάρτιο, με απόφαση διυπουργικής επιτροπής υπό τον Θόδωρο Πάγκαλο. Μια ημέρα αργότερα, ο γραμματέας της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης είχε εγκρίνει την απευθείας μίσθωση λατομείου. Ωστόσο, στις 14 Ιουνίου, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτης ανακάλεσε την .... απόφαση...»
Το υπουργείο είχε απορρίψει στο παρελθόν, με διαδοχικές αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας, εισηγήσεις για απευθείας ανάθεση της εκμετάλλευσης και έχει ζητήσει από τον Δεκέμβριο του 2010, με έγγραφό του προς την Περιφέρεια, να προχωρήσει στην προκήρυξη διεθνή διαγωνισμού."

Η ανοιχτή διεθνής διαγωνιστική διαδικασία, η μόνη πλέον που μπορεί να υπάρξει, εκτός της νομιμότητας, θα διασφαλίσει το μέγιστο δυνατό πάγιο μίσθωμα για το Δημόσιο, το μέγιστο δυνατό ύψος των επενδύσεων και το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό θέσεων πλήρους απασχόλησης του τοπικού πληθυσμού. 
Αντίθετα, με την απευθείας ανάθεση ο ανάδοχος δεν αναλαμβάνει καμία επίσημη δέσμευση", δήλωσαν πηγές του υπουργείου που επικαλείται το πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ.Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, αν ο διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί τον περασμένο Δεκέμβριο, όπως ζητούσαν, σήμερα θα υπήρχε ανάδοχος και θα ξεκινούσε η εκμετάλλευση του κοιτάσματος.

Οι έρευνες του ΙΓΜΕ στην περιοχή έδειξαν ότι υπάρχει εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα ζεόλιθου, μεγέθους 7 εκατ. τόνων. Ο ζεόλιθος χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής, αλλά και ως φίλτρο για τη δέσμευση βλαβερών ουσιών στο νερό και στο χώμα.