Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Άφθονος Ιλμενίτης (Τιτάνιο) στον νομό του Έβρου, αξίζει 50 φορές πιο πάνω από τον χρυσό. Και χρησιμοποιείται στην αεροναυτική βιομηχανία.


Απέραντο ορυκτό κρύβει στα σπλάχνα του ο ακριτικός Νομός μας.

- Έχουμε “προίκα αφάγωτη” - Γιατί όμως κάποιοι κύκλοι κάνουν ό,τι μπορούν για να μην τον εκμεταλλευτούμε; - Συνεχείς αντιδράσεις και προσκόμματα σε κάθε εξορυκτική πρόταση. -Αυτή η μιζέρια, δεν μπορεί να συνεχισθεί. Εδώ και 67 ολόκληρα χρόνια η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ επιμένει πως ο Έβρος μπορεί να...
ταΐσει μόνος του ολόκληρη την Ελλάδα, σε σιτηρά, ψάρια, κρέατα, οπωροκηπευτικά, γαλακτοκομικά κ.λ.π. κ.λ.π. Ακόμη συνεχίζουμε να γράφουμε, πως ο ακριτικός Νομός μας έχει “προίκα αφάγωτη” κι αυτή η προίκα είναι ο ορυκτός μας πλούτος.



Μέσα δε σ' αυτόν υπάρχουν και σπάνια μεταλλεύματα. Αφορμή για το σημερινό μας δημοσίευμα μας έδωσε ο συνεργάτης μας Ερευνητής – Λαογράφος κ. Βασ. Μιχαηλίδης που μας έστειλε το ακόλουθο σημείωμα. ***

Ο ΙΛΜΕΝΙΤΗΣ ΕΝ ΘΡΑΚΗ,

Υπό του κ. Κων/νου Βραχάμη, Χημικού του Εθνικού Πανεπιστημίου, Διπλωματούχου Αν. Σπουδόν Εφηρμ. Χημείας Παν/μίου Παρισίων. *** Γράφει λοιπόν ο κ. Βραχάμης στα έτη 1928, στην έκθεσίν του, Δυτικώς του Σουφλίου, και εις απόστασιν 10 χλμ. περίπου εκ της Πόλεως ταύτης, ευρίσκονται τα ερείπια του Τουρκικού άλλοτε χωρίου Ντιστιμπάκ. Το περί το χωρίον τούτο, τμήμα και ιδίως ο ρους παράλληλους ερχομένου χειμάρρου (Καρανλή Ντερεσί) αποτελεί τα Β.Α. όρια του σχηματισμού βασικών πετρωμάτων, οφιτών κυρίως, όστις καλύπτει εν τη περιοχή περί τα 50 τετρ. Χιλιόμετρα, με διεύθυνσιν Ν. 30ο, W μήκος περίπου1 2 και πλάτος 2-6 χλμ. και περικλείει ισχυρότατα κοιτάσματα χρωμίτου ως απέδειξαν αι γινόμεναι έρευναι, άτινα ανακαλύψαμεν κατά το έτος 1929. Μελέτην μας επί των κοιτασμάτων τούτων, ως και επί της συστάσεως των νικελιούχων οφιτών της περιοχής, των κοιτών περιφερικής εκκρίσεως, χαλκοπυρίτου αίττινες υπήρχαν ως φαίνεται αντικείμενον εκμεταλλεύσεως των αρχαίων, ως και των φλεβών ξυμπλόκου μεταλλεύματος χαλκοπυρίτου-γαληνίτου-

αρσενοπυρίτου.

Ο ιλμενίτης (ΤΙΤΑΝΙΟ) απαντά παρά τον χείμαρρον Καρανλή ντερεσί εντός φλεβών χλωρίτου-Μίκας, ο ιλμενίτης απαντά παρά την κορυφή και τας νοτίους κλιτύς το λόφου Τουλού Τεπέ και παρά το χωρίον Καλαϊτζή Οβά. Τα εντός χλωρίτου εγκεκλεισμένα τεμάχια Ιγμενίτου-Τιτανίου έχουν βάρος από ολίγων δεκατογράμμων μέχρι χιλιογράμμου-κιλού. Την παραπάνω έκθεση έλαβα από το Τμήμα Γεωλογίας-Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών 23-06-2008 από κ. Βουδούρη Μεταλλειολόγο. Βασ. Μιχαηλίδης ***

Σημείωση Ε.Θ. Οι ορυκτολόγοι και κυρίως οι ειδικοί επιστήμονες επί των μεταλλευμάτων γνωρίζουν πολύ καλά την αξία του Ιλμενίτου. Που αξίζει 50 φορές πιο πάνω από τον χρυσό. Και χρησιμοποιείται στην αεροναυτική βιομηχανία.

Το ερώτημα όμως που μας βασανίζει τόσα χρόνια, είναι γιατί κάθε εξορυκτική προσπάθεια, προσκρούει στην βίαιη και οργισμένη προσπάθεια κάποιων κύκλων που δεν θέλουν με κανένα τρόπο την αξιοποίηση των μεταλλευμάτων που κρύβουν τα σπλάχνα του Έβρου. Γιατί συμβαίνει αυτό άραγε; Όχι στον Χρυσό, όχι στον Ζεόλιθο, όχι και στην επαναλειτουργία των Μεταλλείων Κίρκης. Που οι Γερμανοί στον Β' Παγκόσμιο πόλεμο τα λειτούργησαν, δημιουργώντας άψογες τεχνικά εγκαταστάσεις. Εμείς όμως τα βάλαμε λουκέτο. Και προχθές μάλιστα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αν. Μακεδονίας – Θράκης υπήρξε ομόφωνη απόφαση για την ανάδειξη των Μεταλλείων της Κίρκης Έβρου, ως... “ιστορικού τόπου”.

Σε μία περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής κρίσεως που βιώνει ο ελληνικός Λαός σε καιρό ειρήνης, θα περιμέναμε μία ομόφωνη απόφαση για την επαναλειτουργία των Μεταλλείων της Κίρκης. Τέτοια πρόταση όμως δεν ακούσθηκε. Τί συμβαίνει λοιπόν; Γιατί τα ορυκτά του Έβρου δεν πρέπει να εξαχθούν; Υπάρχουν μήπως ξένα συμφέροντα, ή και μυστικές συμφωνίες, που εμείς δεν γνωρίζουμε; Γιατί πολλά αρχίζει και βάσει ο νους μας. Η επίκληση της οικολογικής καταστροφής δεν πείθει πλέον κανένα, την ώρα μάλιστα που η φτώχεια απλώνεται και η ανεργία διώχνει τα παιδιά μας σε ξένους τόπους. Ο πλούτος είναι κάτω από τα πόδια μας. Ας τον αξιοποιήσουμε επί τέλους.

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

'Alexpo' η διεθνής εμπορική έκθεση στην Αλεξανδρούπολη.

1cd7f4199d7f7c1b.jpg
Στιγμιότυπο από παλαιότερη εμπορική έκθεση στην Αλεξανδρούπολη.
Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Έβρου ενημερώνει τα μέλη του, ότι αποφασίσθηκε η διοργάνωση της 1ης Διεθνούς Έκθεσης Αλεξανδρούπολης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο στάθμευσης του λιμένα Αλεξανδρούπολης και θα διαρκέσει από τις 13 έως και τις 16 Ιουλίου 2012.

Η έκθεση αυτή αποτελεί συνέχεια των δεκατεσσάρων εμπορικών εκθέσεων που διεξήχθησαν στο παρελθόν, διαφοροποιείται όμως στο χαρακτήρα και τους στόχους της και είναι προσαρμοσμένη στο σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον. Σκοπός της Διεθνούς πλέον Έκθεσης Αλεξανδρούπολης «alexpo» είναι η προβολή των επιχειρήσεων και των τοπικών προϊόντων του νομού Έβρου στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο και το εξωτερικό.

Αποτελεί μια ακόμη δράση του Επιμελητηρίου Έβρου στο πλαίσιο στήριξης του πρωτογενή τομέα, της διατήρησης των παραδοσιακών προϊόντων, τη στήριξη των παραγωγών και των επιχειρηματιών.

Παράλληλα με τις εκδηλώσεις στον χώρο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων του Έβρου.

Στην 15η Διεθνή Έκθεση Αλεξανδρούπολης θα συμμετάσχουν Επιμελητήρια από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, ενώ θα μας τιμήσουν με τη παρουσία τους Εμπορικοί Ακόλουθοι Πρεσβειών και εκπρόσωποι των Εμπορικών, Βιομηχανικών και Επαγγελματοβιοτεχνικών συλλόγων της χώρας.

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΟ Β. ΕΒΡΟ

 




Τρία μεγάλα φωτοβολταϊκά Πάρκα ισχύος 6,4 Μεγαβάτ δημιουργούνται στην περιοχή του Σπηλαίου.Μία επένδυση ύψους 12,8 εκ. ευρώ υλοποιείται αυτό το διάστημα στον ΒόρειοΈβρο.
Πρόκειται για την δημιουργία πάρκων με φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 6,4 μεγαβάτ που γίνεται από αμερικάνικη εταιρεία.Μία επένδυση που αναμένεται να προσφέρει στην ....τοπική οικονομία, αφού επιχειρήσεις και άτομα της περιοχής ήδη άρχισαν να απασχολούνται σε αυτήν.Τρία πάρκα φωτοβολταϊκών, συνολικής ισχύος 6,4 μεγαβάτ, δημιουργούνται αυτές τις μέρες στην περιοχή του Σπηλαίου στον Έβρο, μετά την απόφαση της Αμερικάνικης εταιρείας SPI να εμπιστευτεί τον εργολάβο Γιώργο Μπόγλου και να προχωρήσει στην επένδυση. Το κόστος φτάνει τα 12,8 εκ. ευρώ.
Όπως δήλωσε ο κ. James McCain Εκπρόσωπος Αμερικανικής Εταιρείας το πάρκο θα είναι στην δικαιοδοσία της εταιρείας για 25 χρόνια και το κάθε ένα από αυτά θα απασχολήσει έως και 8 άτομα προσωπικό από την περιοχή, ενώ ήδη πολλές εταιρείες του Βορείου Έβρου εργάζονται για την ολοκλήρωσή του.
Τα σχέδια της εταιρείας όμως δεν σταματούν στα τρια πάρκα, αλλά ο ήλιος και η φιλόξενη Ελλάδα ευνοούν για επενδύσεις που με βάση τον υπολογισμό της εταιρείας, σε 18 μήνες θα φτάνουν τα 200 εκ. ευρώ.

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Επίσκεψη του Καναδού Πρέσβη στο Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης

 

Επίσκεψη του Καναδού Πρέσβη στο Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης
Υπέρ της εξόρυξης χρυσού ο πρέσβης του Καναδά στην Αθήνα.
Τον πρέσβη του Καναδά στην Αθήνα Robert William Peck και τον εμπορικό του ακόλουθο Εμμανουήλ Σκουλά υποδέχτηκε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης.
Στη συζήτηση κυριάρχησε το ζήτημα της επένδυσης του χρυσού στο Πέραμα του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Ο κ. Peck αναφέρθηκε στα οφέλη που θα αποκομίσει η περιοχή από την εγκατάσταση των χρυσωρυχείων, ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι οι καναδικές εταιρίες τηρούν όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες ασφαλείας κατά την εξόρυξη του μετάλλου.
Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης επανέλαβε για μια ακόμη φορά την κατηγορηματική αντίθεσή του απέναντι στην επένδυση, μεταφέροντας συνάμα την καθολική άρνηση των τοπικών αρχών, όπως εκφράζεται μέσω των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων της περιοχής, και εξήγησε αναλυτικά στον Καναδό Πρέσβη τους λόγους της ακλόνητης στάσης του.
Στη συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος και άλλες προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Καναδά στον τομέα των επενδύσεων, για τις οποίες οι δυο πλευρές συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας. Μεταξύ των προοπτικών αυτών ήταν η σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με νησιά και άλλους ηπειρωτικούς προορισμούς μέσω υδροπλάνου, η αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων της περιοχής, η λειτουργία αιολικών πάρκων και οι επενδύσεις σε εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας.

Το λάδι της Σαμοθράκης θα εξάγεται στην Ρωσία και τα Αραβικά Εμιράτα.

1aea99a1a8b5a227.jpg
Η Astraea είναι μία παραδοσιακή οικογενειακή επιχείρηση με βάση της το νησί της Σαμοθράκης.
Οι ''χρυσές ελιές'' της οικογένειας Σταυριανάκη! Μετά το 2πλό χρυσό βραβείο που κέρδισε για το αγουρέλαιο της Astraea και το χρυσό για τις μαύρες μαριναρισμένες στον παγκόσμιο διαγωνισμό «Great Taste Awards 2011»...παραδοσιακή επιχείρηση με βάση της το νησί της Σαμοθράκης ετοιμάζεται να αρχίσει εξαγωγές και σε Ρωσία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η Astraea είναι μία παραδοσιακή οικογενειακή επιχείρηση με βάση της το νησί της Σαμοθράκης, το χώμα του οποίου ενδείκνυται για καλλιέργεια ελαιόδεντρων. Αποτελεί δημιούργημα 2 αδερφών του Γιώργου Σταυριανάκη (βιολόγος) και του Κώστα (περιβαλλοντολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στην Οικολογία). Τα αδέρφια Σταυριανάκη ξεκίνησαν να καλλιεργούν τα ελαιόδεντρα της ποικιλίας Αδραμυτινή στα οικογενειακά κτήματα στην περιοχή Κοιτάδα στη νότια Σαμοθράκη, τα οποία είναι ενεργά τα τελευταία 70 χρόνια.

Η Astraea παράγει 3 διαφορετικά ελαιόλαδα:
- το Single Estate εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο αποκλειστικά από τις ελιές των κτημάτων της Κοιτάδας(με 0,1 οξύτητα),
- το αγουρέλαιο (με οξύτητα 0,2),
- το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο (με οξύτητα μέχρι 0,7).

Επίσης, η εταιρεία εμφιαλώνει 3 τύπους ελιάς:
- πράσινες ελιές,
- θρούμπες,
- μαύρες μαριναρισμένες.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων, Αναστασία Σταυριανάκη «στόχος της εταιρείας είναι η παραγωγή μικρών ποσοτήτων με διαδικασίες απόλυτα ελεγχόμενες ώστε να διατηρείται η υψηλή ποιότητα κρατώντας ταυτόχρονα χαμηλές τιμές. Έχουμε αποφασίσει να έχουμε μόνο premium προϊόντα. Η Ελλάδα έχει εξαιρετικό ελαιόλαδο για αυτό τον λόγο για να βγει η Astraea στο εξωτερικό πρέπει να κάνει τη διαφορά, να έχει εξαιρετική ποιότητα».

Προϊόντα της εταιρείας μπορεί να προμηθευτεί κανείς στην Ελλάδα, σε delicatessen στην Σαμοθράκη και στην Θεσσαλονίκη, ενώ στο εξωτερικό σε Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία και Μονακό. Αυτή την περίοδο η εταιρεία βρίσκεται σε επαφές για εξαγωγές στη Φινλανδία.
Πηγή: samothrakinews.com