Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Ανεκμετάλλευτα τα γεωθερμικά πεδία στον Έβρο


3280b82d98815d28.jpg
 
Η Ελλάδα, χώρα ηφαιστειογενής και σεισμοπαθής, έχει αφθονία από ιαματικές πηγές. Υπολογίζονται, κατά προσέγγιση, γύρω στις 200 και ανήκουν άλλες στο Δημόσιο, άλλες σε Δήμους και Κοινότητες και άλλες σε ιδιώτες.

Δυστυχώς, ο πλούτος αυτός των ελληνικών πηγών δεν έχει εξερευνηθεί πλήρως επιστημονικά και δε βρίσκονται όλες σε εκμετάλλευση. Ελάχιστες έχουν αξιοποιηθεί. Οι περισσότερες παραμένουν ανεκμετάλλευτες ή λειτουργούν υποτυπωδώς και πρωτόγονα.

Η αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων της Τραϊανούπολης και της Σαμοθράκης, αποτελεί ένα από τα μεγάλα επενδυτικά ερωτηματικά του νομού Έβρου.

Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης μίλησε στη Δέλτα Τηλεόραση για το συγκεκριμένο ζήτημα, κατηγορώντας ευθέως την κεντρική πολιτεία και τον περιφερειάρχη της αποκεντρωμένης διοίκησης προσωπικά, για άσκοπη κωλυσιεργία. Τόνισε πως ο Δήμος έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στην εκπόνηση μελετών και πως αν δεν υπήρχε η καθυστέρηση από την αποκεντρωμένη διοίκηση, θα μπορούσε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να αξιοποιήσει άμεσα αυτή την πολύτιμη πηγή ενέργειας.

ΧΡΥΣΟΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Υπέρ της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας και των αποθεμάτων χρυσού τάσσεται το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αρκεί να πληρούνται συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις. Αυτό ήταν το συμπέρασμα της ημερίδας που πραγματοποίησε το Αριστοτέλειο με θέμα τη μεταλλευτική δραστηριότητα στη Βόρειο Ελλάδα. Παράλληλα στη Θράκη η Εταιρία των χρυσωρυχείων ξεκίνησε τις πρώτες προσλήψεις. Στην περιοχή του Περάματος αυτή την περίοδο εκτελούνται αρχαιολογικές εργασίες για λογαριασμό της Εφορίας Αρχαιοτήτων. Τα έξοδα των εργασιών αλλά και η μισθοδοσία και η ασφάλεια των εργατών, που φτάνουν στον αριθμό τους 20, καλύπτονται από τα χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ. Την ίδια στιγμή στο Στρατώνι Χαλκιδικής αποδεικνύεται πως τουρισμός και μεταλλευτική δραστηριότητα μπορούν να συμβαδίσουν καθώς παραλία του Στρατωνίου κατάφερε να κερδίσει γαλάζια σημαία αν και λίγο καιρό πριν στην περιοχή, εκτελούνταν μεταλλευτικές εργασίες.

Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Συνεδρίασε την Δευτέρα 30 Απριλίου, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης

 



Συνεδρίασε την Δευτέρα 30 Απριλίου, εκτάκτως στην αίθουσα συνεδριάσεων του Πολυλειτουργικού Κέντρου του Δήμου Κομοτηνής, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Τα μέλη του Συμβουλίου ενέκριναν κατά πλειοψηφία την 2η τροποποίηση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας για το 2012, όπως επίσης και την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού για το πρώτο τρίμηνο του 2012...

Επίσης ενέκριναν ομόφωνα το Πρόγραμμα διαχείρισης και απόρριψης νεκρών βοοειδών, αιγών και προβάτων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη για το έτος 2012, προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ με την διαβεβαίωση αρμοδίως ότι θα συνεχιστεί και για τα επόμενα χρόνια. Ακόμη, κατά πλειοψηφία, ενέκρινε την σύναψη προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας με το αρμόδιο Εργαστήριο του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης για την παρακολούθηση της Ποιότητας των νερών για χρονικό διάστημα ενός εξαμήνου προκειμένου, εντός του διαστήματος αυτού να προχωρήσουν οι διαδικασίες διερεύνησης λειτουργίας εργαστηρίου από ίδια μέσα της Περιφέρειας εφόσον διαθέτει τον σχετικό κατάλληλο εξοπλισμό.

Τα μέλη του οργάνου ακόμη ομόφωνα ενέκριναν την σύναψη 2 προγραμματικών συμβάσεων ύψους 500 χιλιάδων ευρώ, με τον αρμόδιο φορέα διαχείρισης προκειμένου να συντηρηθούν και να εκσυγχρονιστούν τόσο ο Ξενώνας όσο και το Κέντρο Ενημέρωσης του Οικοτουριστικού Κέντρου του μοναδικού βιότοπου της Δαδιάς στην ΠΕ Έβρου, ενός ανεκτίμητης αξίας πόρου για την χώρα και φυσικά για την Περιφερειακή οικονομία που συνδέει την προστασία του περιβάλλοντος με την τοπική ανάπτυξη.

Τέλος, το Συλλογικό όργανο γνωμοδότησε για μια σειρά μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αφορούν που αφορούν σε έργα ιδιωτικού και δημοσίου ενδιαφέροντος.