Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Στο σφυρί κινητή και ακίνητη περιουσία της Θράκη ΑΕ

Στο… σφυρί βγάζει για μια ακόμη φορά η Εθνική Κεφαλαίου ΑΕ, τα περιουσιακά στοιχεία, της άλλοτε κραταιάς βιομηχανίας παραγωγής και εμπορίας κρέατος «Θράκη ΑΕ», η οποία παραμένει, επί μακρόν, σε απόλυτα αδράνεια, εξαιτίας χρεών προς τρίτους, προμηθευτές και τράπεζες, έχοντας απολέσει πλέον κάθε δυνατότητα να επανακάμψει σε λειτουργία.

Η νέα απόπειρα εκποίησης των εναπομείναντων παγίων της βορειοελλαδικής επιχείρησης έχει προγραμματιστεί για σήμερα Δευτέρα 27 Ιουνίου, μεταξύ 9 και 12 το πρωί, στα γραφεία της...
εκκαθαρίστριας εταιρείας Εθνική Κεφαλαίου ΑΕ, στην Αθήνα. Πρόκειται επί της ουσίας για την 4η  επαναληπτική προσπάθεια εκποίησης των κινητών και ακινήτων της βιομηχανίας, καθώς, ήδη, είχαν προηγηθεί τρεις δημόσιοι πλειοδοτικοί διαγωνισμού και ισάριθμοι πλειστηριασμοί, χωρίς, ωστόσο, η εκκαθαρίστρια να επιτύχει τον επιθυμητό στόχο για πώληση του συνόλου των περιουσιακών της στοιχείων.

Η διαδικασία θα «τρέξει» με τη μέθοδο της ελεύθερης διαπραγμάτευσης και οι δυνάμει «μνηστήρες» -μέρους ή του συνόλου των προς πώληση στοιχείων της Θράκη ΑΕ- θα πρέπει να υποβάλλουν σε σφραγισμένους φακέλους τις δεσμευτικές οικονομικές προσφορές τους, οι οποίες για να γίνουν αποδεκτές απαιτείται να συνοδεύονται από εγγυητική επιστολή τραπέζης ή από τραπεζική επιταγή σε διαταγή της εκκαθαρίστριας Εθνική Κεφαλαίου ΑΕ, ως εγγύηση για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που αναλαμβάνουν με τη συμμετοχή τους στην εκποίηση.

Στο πλαίσιο αυτό, για την περίπτωση της βιομηχανικής μονάδας προϊόντων κρέατος στις Φέρρες, η εγγυητική που πρέπει να προσκομιστεί είναι της τάξης των 500 χιλ. ευρώ και αφορά στη δυνατότητα των υποψηφίου αγοραστή να διεκδικήσει την απόκτηση γηπέδου συνολικής έκτασης 1.196.635 τ. μ., στην κτηματική περιφέρεια Φερρών Έβρου, μαζί με τα κτήρια συνολικής στεγασμένης επιφάνειας 45.350 τ.μ. και τις πάγιες ηλεκτρομηχανολογικές και ψυκτικές εγκαταστάσεις των συγκεκριμένων κτηρίων. Αντιστοίχως, για τα μηχανήματα, τον μηχανολογικό εξοπλισμό και τα οχήματα του ανωτέρω βιομηχανικού συγκροτήματος, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να καταθέσουν εγγυητική της τάξης των 100 χιλ. ευρώ.

Η αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει στις 12 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, ενώπιον όσων τις κατάθεσαν και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η μεταξύ τους προφορική πλειοδοσία, ξεχωριστά ανά ομάδων πραγμάτων, η οποία θα περατωθεί εφόσον δεν υποβληθεί άλλη καλύτερη προφορική προσφορά. Δεδομένης, πάντως, της οικονομικής συγκυρίας, αλλά και του γεγονότος ότι ήδη έχουν προηγηθεί τουλάχιστον 6 εν πολλοίς ατελέσφορες απόπειρες πλειστηριασμού ή εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων της Θράκη ΑΕ, δεν αποκλείεται κι αυτή τη φορά τα αποτελέσματα να είναι υποδεέστερα των αναμενόμενων. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, το ό,τι πρόκειται για ελεύθερη διαπραγμάτευση, ίσως να υπάρξει θετική, για τα συμφέροντα της εκκαθαρίστριας και των πιστωτών της Θράκη ΑΕ, εξέλιξη. Ίδωμεν.

voria.gr foto:adesmeuti-thrakis

Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Ζήτημα χρόνου είναι πλέον η αδειοδότηση των Χρυσωρυχείων Θράκης


Πρακτικά Συνεδρίασης της Βουλής 21-06-2011

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να "ανοίξετε" και να δείτε τα πλήρη πρακτικά της συνεδρίασης της ολομέλειας της Βουλής στις 21.06.11


  http://www.hellenicparliament.gr/Praktika/Synedriaseis-Olomeleias?sessionRecord=19c1ed09-e789-4071-9cab-ec216a33ae49

Στην σελίδα 409 του εγγράφου ξεκινάει η ομιλία του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Koυ Παπακωνσταντίνου) στην οποία αναπτύσσει τις νέες προοπτικές και θέσεις τουΥπουργείου για τα προβλήματα προς επίλυση και για την ανάπτυξη γενικότερα. Διατυπώνεται μεταξύ άλλων πλην όμως πολύ συγκεκριμένα, η πρόθεση για προώθηση των έργων εξόρυξης...
χρυσού, αφού
πρώτα εκσυγχρονιστεί ο ισχύον Μεταλλευτικός Κώδικας αλλά και το γραφειοκρατικό πλαίσιο τόσο της αδειοδότησης, τόσο και του περιβαλλοντικού ελέγχου των επενδύσεων.

Συγκεκριμένα το σημείο όπου αναφέρεται στα έργα εξόρυξης χρυσού διατυπώνει τα εξής:


"...Είναι σε εξέλιξη η τροποποίηση της εξορυκτικής νομοθεσίας, η επανεξέταση των τελών και μισθωμάτων του εξορυκτικού κλάδου, η επιτάχυνση των διαδικασιών για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων χρυσού, η επιτάχυνση και ολοκλήρωση της διαδικασίας εκμίσθωσης του λιγνιτωρυχείου της Βεύης. Ταυτόχρονα, ανοίγουμε το δρόμο για την αξιοποίηση του εθνικού πλούτου της χώρας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, προωθώντας άμεσα τη σύσταση εθνικού φορέα για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων...."  

Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη: Νέα αναβολή για τον αγωγό


Αυτό ανακοίνωσε η Βουλγάρα υπουργός Περιβάλλοντος και Υδάτων, Νόνα Καρατζόβα σε συνέντευξη της σε ενημερωτική εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης της Βουλγαρίας ΒΝΤ

«Δυστυχώς, εκ νέου υφίσταται ανάγκη η έκθεση για τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη να συμπληρωθεί, επειδή οι πληροφορίες που περιέχει κρίνονται...
ανεπαρκείς ως προς την λήψη πλήρους και αντικειμενικής απόφασης. Για αυτό το λόγο, επιστρέφουμε εκ νέου την έκθεση στον επενδυτή, ώστε να συμπληρωθεί με τις απαιτούμενες πληροφορίες. Νομίζω, ότι η προθεσμία δύο μηνών θα είναι αρκετή στον επενδυτή για να το κάνει. Έπειτα και στην περίπτωση που κριθεί, ότι η έκθεση έχει συμπληρωθεί με τα αναγκαία στοιχεία και δεδομένα, θα ξεκινήσει και η αντίστοιχη διαδικασία της δημόσιας συζήτησης».

Αυτό ανακοίνωσε η Βουλγάρα υπουργός Περιβάλλοντος και Υδάτων, Νόνα Καρατζόβα σε συνέντευξη της σε ενημερωτική εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης της Βουλγαρίας ΒΝΤ.

Σε απάντηση ερώτησης του δημόσιου καναλιού πια ακριβώς είναι τα στοιχεία που λείπουν και το βουλγαρικό υπουργείο ζητεί να συμπληρωθούν στην περιβαλλοντολογική έκθεση της διεθνούς κατασκευάστριας εταιρίας Trans Balkan Pipeline (Διαβαλκανικός Πετρελαιαγωγός), η κ. Καρατζόβα διευκρίνισε, ότι «δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες σχετικά με την εναλλακτική λύση «λιμάνι», όπως είπε.

«Πρόκειται για θέμα καθαρά τεχνικών δεδομένων και πιστεύω, ότι αυτό (η συμπλήρωση της έκθεσης με στοιχεία αναφορικά με το ενδεχόμενο η εκφόρτωση του πετρελαίου από τα πετρελαιοφόρα στο μελλοντικό αγωγό να γίνεται απ' ευθείας στο λιμάνι του Μπουργκάς και όχι σε πλωτή εξέδρα, που θα απέχει εννιά ναυτικά μιλιά από την ακτή, όπως προβλέπει το σχέδιο τώρα - σ.σ.) θα συμβεί γρήγορα», πρόσθεσε η υπουργός.

Διευκρίνισε, επίσης, ότι η νομοθεσία της Βουλγαρίας δίνει στο υπουργείο τη δυνατότητα να επιστρέψει για άλλη μια, τρίτη κατά σειρά φορά, την έκθεση για επανεκτίμηση και συμπλήρωση.

«Θεωρώ, ωστόσο, ότι είναι πια ξεκάθαρο τι περιμένουμε να κάνει ο επενδυτής. Εξάλλου, κι εκείνος έχει συμφέρον να παρουσιάσει αυτές τις πληροφορίες, οπότε…», πρόσθεσε η κ. Καρατζόβα απαντώντας σε ερώτηση πόσες αναβολές προβλέπει ο βουλγαρικός νόμος.

«Είναι πολύ σημαντικό η έκθεση να είναι απόλυτα πλήρης και αντικειμενική, να περιέχει όλα τα αναγκαία στοιχεία, ώστε όλοι οι αρμόδιοι φορείς, οι ειδικοί, οι μη-κυβερνητικοί οργανισμοί και όλοι οι άλλοι που θα θέλουν να τη διαβάσουν, να έχουν όλη την απαραίτητη πληροφόρηση, τα απαραίτητα στοιχεία και γεγονότα, προς αποφυγήν τυχόν ανησυχιών για απόκρυψη στοιχείων. Αυτός είναι ο σκοπός μας, να υπάρχει πλήρης αντικειμενικότητα».

Με αυτόν τον τρόπο απάντησε η Βουλγάρα υπουργός Περιβάλλοντος Νόνα Καρατζόβα στην ερώτηση του καναλιού ΒΝΤ για τους λόγους της νέας αναβολής. Συνέπεια της αναβολής είναι ότι «η τύχη του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη θα κριθεί, αφού περάσει το καλοκαίρι», κατά τα λόγια της παρουσιάστριας της δημόσιας τηλεόρασης.
AΠΕ-ΜΠΕ foto:bnr.bg

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ


Ένα κολοσσιαίο έργο, για τα δεδομένα της περιοχής, είναι αυτό της ανάπλασης της παραλιακής ζώνης στην Αλεξανδρούπολη. Ένα έργο, για το οποίο χρειάζονται ουκ ολίγες τροποποιήσεις στην από το 1999 μελέτη, αρκετές υπογραφές από υπουργεία και εμπλεκόμενους φορείς και ακόμη περισσότερα κονδύλια για την υλοποίησή του.
Στον «πυρετό» των τροποποιήσεων βρίσκεται αυτή την περίοδο η δημοτική αρχή του Βαγγέλη Λαμπάκη, που έχει θέσει την ανάπλαση σε πρώτη προτεραιότητα, με τον δήμαρχο να υπόσχεται μάλιστα «ότι η ανάπλαση της παραλίας θα γίνει και θα ολοκληρωθεί μέσα σ’ αυτή την τετραετία», ειδάλλως, όπως λέει «θα ....
έχει αποτύχει, γενικότερα».
Για τον σκοπό αυτό, βρέθηκαν τις προάλλες στην Αλεξανδρούπολη οι μελετητές από την Αθήνα, οι οποίοι έχουν αναλάβει τις τροποποιήσεις και επικαιροποιήσεις που πρέπει να γίνουν στη μελέτη που συντάχθηκε το 1999. Για τις διαδικασίες που έχουν απομείνει, εμπλέκονται περίπου 6 υπουργεία, καθώς για το έργο χρειάζονται μελέτες ακτομηχανικές και λιμενικών έργων, μια και υπάρχουν αρκετά υποέργα που πρέπει να γίνουν μέσα στο θαλάσσιο χώρο, όπως επίσης και κυματοθραύστες, οι οποίοι θα σταματούν τα κύματα, προκειμένου να μην υποσκάπτουν τα θεμέλια του ταλαίπωρου τοιχίου της Απολλωνιάδας.

«Θα γίνει μία ισχυρή τροποποίηση, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε στο σύνολό του το έργο», αναφέρει ο κ. Λαμπάκης. «Όταν θα έχουμε αυτή τη συνολική τροποποίηση, θα υποβληθούν όλες οι μελέτες, προκειμένου να ωριμάσουμε το έργο και όσο γίνεται πιο γρήγορα να προχωρήσουμε στην έναρξη της υλοποίησής του. Βαδίζουμε με ταχείς ρυθμούς, το γεγονός ότι ήρθε η μελετητική ομάδα, η οποία θα συνεχίσει την ωρίμανση της μελέτης, σηματοδοτεί την επιθυμία της σημερινής δημοτικής αρχής και εμού προσωπικά, γιατί για μένα είναι ένας στόχος στο πρόγραμμά μας που πιστεύω ότι αν δεν τον υλοποιήσω απέτυχα γενικότερα. Γι’ αυτό λοιπόν υπόσχομαι ότι η ανάπλαση της παραλίας θα γίνει και θα ολοκληρωθεί μέσα σ’ αυτή την τετραετία».

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Χρήστος Γερακόπουλος σημείωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη ένας αγώνας δρόμου, προκειμένου να ολοκληρωθούν όσο πιο σύντομα γίνεται οι μελέτες, να υπάρξει συμφωνία με τους εμπλεκόμενους φορείς και οπωσδήποτε με τον ΟΛΑ, ώστε να ενταχθεί το έργο και να ξεκινήσει η υλοποίησή του.







Πηγή εφημεριδα Γνωμη

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Είπαν "ναι στο ΙΛΙΟΝ" οι Σαμοθρακίτες.


Σε αγώνα δρόμου για την συγκέντρωση 200-300 χιλιάδων που χρειάζονται στην παρούσα φάση μπαίνουν οι φορείς και οι πολίτες της Σαμοθράκης.
Χθες το βράδυ άναψαν το "πράσινο φως" στην απόκτηση του πλοίου ΙΛΙΟΝ, μετά από ανοικτή σύσκεψη που έκαναν στο νησί.
"Ήταν η μοναδική λύση που είχαμε",δήλωσε στον Ελλάδα fm ο Δήμαρχος Σαμοθράκης Γιώργος Χανός που έδωσε και περισσότερα στοιχεία για το πλοίο.
Στόχος είναι να ενοικιασθεί για το διάστημα από Ιούλιο μέχρι και Σεπτέμβριο.

Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν χρειάζονται για την βελτίωση του "ΙΛΙΟΝ" που πέρυσι πέρασε από επιθεώρηση και θα συνυπολογισθούν στα ενοίκια με την Τράπεζα που έχει το πλοίο.
Ο κ. Χανός αύριο το πρωϊ θα συναντηθεί και με τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, έτσι ώστε να συναποφασίσουν κάποιες εξελίξεις.
Ο πλήρης φάκελος του "ΙΛΙΟΝ" βρίσκεται από χθες στα χέρια του Δημάρχου Σαμοθράκης.

FAROS24

Η ΤΕΡΝΑ αναλαμβάνει τα γεωθερμικά πεδία της περιοχής μας.



Στην κοινοπραξία "ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – ΙΤΑ" καταλήγει τελικά η παραχώρηση των τεσσάρων γεωθερμικών περιοχών σε Έβρο (Δέλτα Έβρου - Τραϊανούπολη), Σαμοθράκη, Νέστο και Χίο, η οποία προκηρύχθηκε τον περασμένο Νοέμβριο από το ΥΠΕΚΑ. Οι ερευνητικές επενδύσεις που θα πραγματοποιήσει η κοινοπραξία υπολογίζονται περίπου σε 190 εκατομμύρια ευρώ.

Ο διαγωνισμός αφορούσε την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας στις τέσσερις εντοπισμένες γεωθερμικές περιοχές, με στόχο την έρευνα κατ’ αρχήν και στη συνέχεια την εκμετάλλευσή τους είτε για την παροχή θερμού νερού για διάφορες χρήσεις (θερμοκήπια, ιχθυοκαλλιέργειες, τηλεθέρμανση κλπ), είτε για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, εφ’ όσον από την έρευνα προκύψουν ρευστά υψηλής θερμοκρασίας...»

Η κοινοπραξία Τέρνα Ενεργειακή – ΙΤΑ προκρίθηκε επειδή το ερευνητικό πρόγραμμα που πρότεινε αγγίζει τα 190 εκατομμύρια ευρώ και για τις 4 περιοχές (71 εκατ. ευρώ Νέστος, 53 εκατ. Έβρος, 31 εκατ. Χίος και 33 εκατ. Σαμοθράκη).

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τέρνα Ενεργειακή, κ. Μανώλη Μαραγκουδάκη, τα ποσά αυτά αντιστοιχούν στην ανάπτυξη μίας ολοκληρωμένης έρευνας, η οποία θα ξεκινήσει με προκαταρκτικές γεωλογικές και σεισμικές έρευνες και με ρηχές γεωτρήσεις (έως και 300 μέτρα). Εφ’ όσον δε τα στοιχεία από τη φάση αυτή των ερευνών είναι ενθαρρυντικά, θα ακολουθήσουν οι βαθιές γεωτρήσεις έως και 3.000 μέτρα, προκειμένου να βρεθεί υγρό με θερμοκρασίες άνω των 200 βαθμών Κελσίου, το οποίο θα επιτρέψει την τροφοδοσία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Ο αριθμός των μονάδων που μπορούν να στηριχθούν, και η ισχύς της κάθε μίας, θα εξαρτηθεί από τις θερμοκρασίες και την ποσότητα των υγρών που θα βρεθούν σε κάθε πεδίο ξεχωριστά. Ας σημειωθεί ότι κάθε περιοχή διαθέτει διαφορετικό αριθμό γεωθερμικών πεδίων, τα οποία ανέρχονται συνολικά σε 11.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ακόμη και αν δεν βρεθούν πεδία υψηλής ενθαλπίας για ηλεκτροπαραγωγή, κάτι που είναι μάλλον απίθανο με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, η εκμετάλλευση των υγρών χαμηλής θερμοκρασίας, θα αξιοποιηθεί για την θέρμανση θερμοκηπίων, τη χρήση σε ξηραντήρια αγροτικών προϊόντων, αφαλάτωση, τηλεθέρμανση κτιρίων κλπ.

Η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των αναδόχων, αναμένεται μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και η έναρξη των εργασιών μέχρι το τέλος του χρόνου.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, κατέθεσαν φακέλους με προτάσεις για τις τέσσερις περιοχές οι εταιρείες ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Αιολική Κορυφάου (ENEL Green Power Hellas) και η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή - ΙΤΑ. Για Σαμοθράκη, Έβρο και Χίο η καναδική εταιρεία Hellenic Geothermal, για Έβρο και Νέστο η OR Power13 (Ισραήλ-ΗΠΑ), ενώ η Energean Oil and Gas (η εταιρεία που εκμεταλλεύεται τα πετρέλαια του Πρίνου) κατέθεσε φάκελο μόνο για το Νέστο.

FAROS24

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

ΑΓΩΓΟ ΜΠΟΥΡΓΚΑΖ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ


«Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα γίνει σαφές αν η κατασκευή του πετρελαιαγωγού «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη» είναι επικίνδυνη για το περιβάλλον ή όχι» γράφει η εφημερίδα «Τέλεγκραφ». Υπό τον τίτλο «Είναι έτοιμη η περιβαλλοντολογική εκτίμηση του «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη», η εφημερίδα αναφέρει ότι η γνωμοδότηση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Υδάτων της Βουλγαρίας για τη μελέτη των περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων του αγωγού είναι έτοιμη και θα ανακοινωθεί ως το τέλος της εβδομάδας... Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι το βουλγαρικό υπουργείο είχε επιστρέψει για δεύτερη φορά τη μελέτη στην κατασκευάστρια εταιρία για να .....

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Τα Ελληνικά Πετρέλαια επενδύουν στο Τυχερό

Με θετικό τρόπο αντιμετωπίζει ο Δήμος Σουφλίου την επένδυση που αφορά στην εγκατάσταση Μονάδας Συμπαραγωγής (παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας) ισχύος 4,6 ΜW που προωθείται από την ανώνυμη Εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια Ανανεώσιμες Πηγές ενέργειας ΑΕ», η οποία είναι μέλος του Ομίλου «Ελληνικά Πετρέλαια». Προκειμένου να προχωρήσει η επένδυση, οι επενδυτές αιτούνται την παραχώρηση έκτασης 35 στρεμμάτων από το δήμο, κάτι το οποίο θα γίνει, σύμφωνα με το δήμαρχο κ. Ευάγγελο Πουλιλιό, ο οποίος μιλώντας στη Γνώμη τονίζει: «πρόκειται για μια προσπάθεια που αναμένεται να φέρει σημαντικά αποτελέσματα για τον τόπο και τους κατοίκους του που δοκιμάζονται. Αναμένεται να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να υπάρξει ανάπτυξη στην περιοχή, κάτι το οποίο το έχουμε ανάγκη. Αυτή τη στιγμή, εμείς θα παραχωρήσουμε την έκταση που απαιτείται γιατί πρόκειται για μια επένδυση που αγγίζει τα 12,5 εκατ. ευρώ. Είναι σωτήρια πρωτοβουλία, και ελπίζουμε πως θα τρέξει σύντομα. Βεβαίως, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως για την υπόθεση εργάστηκε και εργάζεται συστηματικά ο πρώην δήμαρχος και πρώην πρόεδρος της Διευρυμένης κ. Χρήστος Χατζόπουλος», καταλήγει ο κ. Πουλιλιός.
Το προφίλ της επένδυσης
Όπως έγινε γνωστό τα «Ελληνικά Πετρέλαια Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Ε» προτίθεται να προβεί σε επένδυση στο Νομό Έβρου με την εγκατάσταση μονάδας συμπαραγωγής ισχύος 4,6 Μw αξιοποιώντας τη βιομάζα που προέρχεται από τα υπολείμματα καλλιεργειών (καλαμποκιού βάμβακος) και ενεργειακών φυτών (αγριοαγγινάρα)
Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 12,4 εκατομμύρια ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από ίδιους πόρους ή και τραπεζικό δανεισμό. Εκτιμάται πως η επένδυση θα δώσει σημαντικές θέσεις εργασίας, αφού θα δημιουργηθούν ανάγκες για την παραγωγή και τη συγκέντρωση της απαιτούμενης βιομάζας που υπολογίζεται στις 40 με 50 χιλιάδες τόνους ετησίως
Γιατί αποτελεί σημαντική επιλογή
Για τις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας η ανάπτυξη μονάδων συμπαραγωγής από βιομάζα αποτελεί μια αξιόλογη περίπτωση στα πλαίσια της προσπάθειας για αναδιάρθρωση των καλλιεργειών. Η ύπαρξη τέτοιων μονάδων συμπαραγωγής μπορεί να επηρεάσει θετικά τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, με τη χρήση της θερμότητας, σε μονάδες ξήρανσης ζωοτροφών (μηδική, καλαμπόκι κ.λ.π.), κηπευτικών (λιαστή ντομάτα), φρούτων (δαμάσκηνο, σύκο κ.λ.π), θερμοκηπίων (ντομάτα, πιπεριά κ.λ.π.) και τον τομέα της τηλεθέρμανσης για τις πόλεις και κωμοπόλεις της υπαίθρου.
Η ανάπτυξη των παραπάνω δραστηριοτήτων που εμφανίζονται με την αξιοποίηση της βιομάζας δημιουργεί χιλιάδες νέες θέσεις απασχόλησης, φέρνει εισόδημα στην ύπαιθρο, υποκαθιστά συμβατικά καύσιμα και προστατεύει το περιβάλλον.
Η πιο θερμογόνος βιομάζα είναι η Αγριοαγκινάρα. Στον Έβρο έχουμε 1.500.000 στρ. τα οποία είναι αρκετά για να καλύψουν όλες τις καλλιέργειες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Δαναλάτου, καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η αγριαγκινάρα μπορεί να δώσει στα ορεινά από 1.200-1.600 κιλά και στα πεδινά από 2.500-3.500 κιλά.
Με τις παραπάνω αποδόσεις για τα ορεινά ανά στρέμμα το εισόδημα μπορεί να πλησιάσει τα 100€ ενώ στα πεδινά να ξεπεράσει τα 200€.
Ιωάννα Παρασχάκη
Εφ. «Η Γνώμη»