Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Κοίτασμα 18 δισ. καρατίων και 3.000 νέων θέσεων εργασίας στη Β. Ελλάδα

Με την Ελλάδα να βρίσκεται προ των... πυλών του Μνημονίου Νο2 και με την τρόικα να «απειλεί» ακόμη και με τη μη καταβολή της 5ης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ εάν δεν προχωρήσουν κάποιες γενναίες μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις, η αξιοποίηση του εγχώριου πλούτου γίνεται πλέον... επιτακτική.

Αναφορικά με το πετρέλαιο έχουν ήδη γίνει τα πρώτα βήματα για την επίσπευση της έρευνας για υδρογονάνθρακες στα ελληνικά εδάφη και ύδατα, ξεκινώντας σε πρώτη φάση από την περιοχή του Ιονίου και τη νότια Κρήτη.
«Ξεμπλοκάρισμα» επενδύσεων ωστόσο αναμένεται και στον μεταλλευτικό τομέα και ειδικότερα στα μεταλλεία χρυσού. Σύμφωνα άλλωστε με μελέτη του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν βεβαιωμένα αποθέματα χρυσού της τάξης των 450 τόνων τουλάχιστον, με βάση μάλιστα τις έρευνες μόλις στο 5% της συνολικής περιοχής όπου υπάρχουν πιθανά κοιτάσματα χρυσού. Αξίζει να σημειωθεί πως με τις σημερινές τιμές του πολύτιμου μετάλλου, η αξία των κοιτασμάτων αυτών ξεπερνά το ποσό των 18 δισ. ευρώ.
Ορυκτός πλούτος
Εκτός από χρυσό, στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν πολλά ακόμη μέταλλα (άργυρος, ψευδάργυρος, πλατίνα, χαλκός, μόλυβδος, σιδηρονικέλιο κ.ά.), σε αξιοποιήσιμες ποσότητες, ανεβάζοντας τη συνολική αξία ?με βάση τις τρέχουσες τιμές των μετάλλων... στα επίπεδα των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, Σωκράτης Μπαλτζής, επισημαίνει ότι «είναι ανάγκη όλοι, Πολιτεία, τοπική αυτοδιοίκηση, επιχειρήσεις, επιστημονικοί και πανεπιστημιακοί φορείς, εργαζόμενοι, μη κυβερνητικές οργανώσεις, να τοποθετηθούν δημόσια στην κοινωνία, χωρίς δογματισμούς, ώστε να την πείσουν ότι η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας θα λειτουργήσει και υπέρ αυτής».
Ο λόγος της μη εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων χρυσού στη χώρα μας εντοπίζεται στις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες ανησυχούν ότι αυτές οι επενδύσεις θα μολύνουν το περιβάλλον και θα υποβαθμίσουν τις συνθήκες διαβίωσης.
Σχετικά με το θέμα αυτό, ο γενικός διευθυντής της «Χρυσωρυχεία Θράκης», Γιώργος Μαρκόπουλος, επισημαίνει πως «οι όποιες τυχόν αντιρρήσεις για την εκμετάλλευση του χρυσού είναι τουλάχιστον αβάσιμες δεδομένου ότι όλα τα τεχνικά θέματα έχουν επιλυθεί.
Οι εφαρμοζόμενες τεχνολογικές μέθοδοι είναι απόλυτα ασφαλείς για το περιβάλλον και για τις τοπικές κοινωνίες και σε κάθε περίπτωση στα πλαίσια των χωρών της Ε.Ε. υπερκαλύπτουν και είναι απολύτως σύμφωνες με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία αναφορικά με τη διαχείριση αποβλήτων της εξορυκτικής βιομηχανίας και τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές».
Κρυμμένος θυσαυρός
Στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν βεβαιωμένα αποθέματα χρυσού της τάξης των 450 τόνων τουλάχιστον, με βάση μάλιστα τις έρευνες μόλις στο 5% της συνολικής περιοχής όπου υπάρχουν πιθανά κοιτάσματα χρυσού
ΕΠΕΝΔΥΣΗ 2 ΔΙΣ.
Κοίτασμα με... 3.000 νέες θέσεις εργασίας
Η Χαλκιδική και η Θράκη αποτελούν τις βασικές περιοχές έρευνας χρυσού και στις οποίες έχουν ξεκινήσει τις επενδύσεις τους μεγάλοι ξένοι μεταλλευτικοί όμιλοι με επενδυτικά σχέδια που σε βάθος χρόνου αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ με τη δημιουργία 3.000 θέσεων εργασίας περίπου.
Ειδικότερα στη Χαλκιδική, στις περιοχές Στρατώνι, Ολυμπιάδα και Σκουριές άδειες έρευνας έχουν πάρει η καναδική European Goldfields (Ελληνικός Χρυσός), στο Πέραμα Αλεξανδρούπολης η αυστραλιανή Eldorado Gold Corporation (Χρυσωρυχεία Θράκης) και στις Σάπες Κομοτηνής η επίσης αυστραλιανή Cape Lambert resources (Μεταλλευτική Θράκης).
Από τις επενδύσεις αυτές πιο κοντά στην έναρξη είναι η European Goldfields, η οποία εφόσον λάβει την άδεια μέσα στο καλοκαίρι, θα είναι έτοιμη για εμπορική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων μέσα σε μία περίοδο 3 ετών. Σε καλό δρόμο, όπως ανέφεραν την προηγούμενη εβδομάδα και οι εκπρόσωποι της εταιρείας «Χρυσωρυχεία Θράκης», είναι το έργο του Χρυσού Περάματος στη Θράκη, καθώς αναμένεται (εδώ και 18 μήνες) η αξιολόγηση της προκαταρκτικής προμελέτης από το ΥΠΕΚΑ προκειμένου να ακολουθήσει στη συνέχεια η υποβολή της τελικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για να εκδοθεί η περιβαλλοντική άδεια για την υλοποίηση του έργου. Αντίθετα, πίσω έχει μείνει το έργο της Cape Lambert στις Σάπες, καθώς δεν έχουν ξεπεραστεί οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας.
ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
mapostolou@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου