Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Βελιγραδίου



Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης συμμετείχε και φέτος στη διεθνή έκθεση τουρισμού INTERNATIONAL FAIR OF TOURISM που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι της Σερβίας από 23 έως 26 Φεβρουαρίου. Στο περίπτερο της Περιφέρειας, το οποίο οργανώθηκε από τα στελέχη της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, υπήρχε συνεχής προβολή οπτικοακουστικού υλικού, μοιράστηκαν έντυπα και τουριστικά φυλλάδια.

Στο περίπτερο του ΕΟΤ βρισκόταν τις πρώτες μέρες της έκθεσης ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού, Γιώργος Κολέτσος, ενώ την ημέρα των εγκαινίων επισκέφτηκε το περίπτερο και... ο Έλληνας Πρέσβης στο Βελιγράδι Δημοσθένης Στοΐδης.

Επίσης, ξενοδόχοι και τουριστικοί πράκτορες από την Περιφέρεια ήταν παρόντες όλες τις μέρες της έκθεσης όπως και εκπρόσωποι των Δήμων, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Θάσου συμμετείχε στην έκθεση με ξεχωριστό περίπτερο.

Παράλληλα με την έκθεση πραγματοποιήθηκαν δράσεις και εκτός εκθεσιακού χώρου. Την Παρασκευή 24/2/2012 και το Σάββατο 25/2/2012 οι υπάλληλοι της Περιφέρειας, επισκέφτηκαν κεντρικά σημεία του Βελιγραδίου όπου διένειμαν έντυπο υλικό στους περαστικούς πολίτες, ενώ παράλληλα σε κοντινό σημείο ήταν σταθμευμένο το τουριστικά «ντυμένο» αυτοκίνητο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Το αυτοκίνητο αποτελούσε κινητή διαφήμιση της Περιφέρειας, καθώς τραβούσε την προσοχή του κόσμου, όπως κινούνταν στους δρόμους του Βελιγραδίου. Στο αυτοκίνητο υπήρχαν μεγάλες φωτογραφίες από παραλίες της Θάσου και της Σαμοθράκης.

Στο περιθώριο της έκθεσης και στο πλαίσιο προώθησης του Kavala Air show 2012, έγιναν επαφές με την ομάδα «AERO KLUB GALEB BEOGRAD» και συγκεκριμένα με τον αρχηγό της ομάδας Vladimir Bojovic. Η ομάδα αυτή εκδήλωσε επιθυμία να συμμετέχει στο φετινό Air Show.

Η αποστολή της Περιφέρειας αποτελούνταν από τους Μαρία Δαλάκα, Ασπασία Διονυσάτου, μονίμους υπάλληλους με ειδικότητα Τ.Ε. τουριστικών επιχειρήσεων, του τμήματος Εμπορίου και Τουρισμού της Δ/νσης Ανάπτυξης και τον Ιωάννη Παπαδόπουλο, υπάλληλο της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

16 ενδιαφερόμενοι για 9 γεωθερμικά πεδία στην Α Μ - Θ.

4bc63458e1be4c73.jpg
Ειδικότερα στην περιφερειακή ενότητα Έβρου, η περιοχή ενδιαφέροντος είναι αυτή του Αρίστηνου.
Είκοσι επτά (27) συνολικά προκαταρκτικές αιτήσεις, από τις οποίες οι 11 για την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας και οι 16 για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, κατατέθηκαν στο πλαίσιο της πρόκλησης ενδιαφέροντος για την έρευνα ή διαχείριση 9 πιθανών και βεβαιωμένων Γεωθερμικών Πεδίων της περιοχής ευθύνης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης.

Ειδικότερα στην περιφερειακή ενότητα Έβρου, η περιοχή ενδιαφέροντος είναι αυτή του Αρίστηνου του δήμου Αλεξανδρούπολης.

Εν τω μεταξύ, πρίν λίγες μέρες, σε συνάντηση που είχε ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Θύμιος Σώκος, με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας καθορίστηκαν οι ζώνες προστασίας για κάθε έναν από τους φυσικούς πόρους που λειτουργούν στα διοικητικά τους όρια, ενώ έχει ζητηθεί από τον ΕΟΤ να προσδιοριστούν και οι ζώνες προστασίας των ιαματικών πηγών σε Μακεδονία και Θράκη.

Να σημειωθεί ότι η αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας διέπεται από ένα νέο νομικό πλαίσιο, με στόχο την επίσπευση της διενέργειας εκμίσθωσης δικαιωμάτων του Δημοσίου για την έρευνα ή διαχείριση και εκμετάλλευση γεωθερμικών πεδίων χαμηλής θερμοκρασίας.

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνουν τα Χρυσορυχεία Θράκης.

38459f65c7e9336f.jpg
Η έμμεση απασχόληση στην περιοχή λόγω του έργου θα ανέλθει σε 800 θέσεις εργασίας.
Η εταιρεία Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Μ.Β.Ε ανακοίνωσε την Έγκριση της Προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Έργου Χρυσού Περάματος στον Έβρο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Μετά την έγκριση της Προμελέτης, η εταιρεία θα καταθέσει σύντομα – και στο διάστημα των προσεχών λίγων εβδομάδων- την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Για το Έργο Χρυσού Περάματος η εταιρεία Χρυσωρυχεία Θράκης θα επενδύσει το ποσό των 150 εκατομμυρίων Ευρώ για την κατασκευή του έργου σε διάστημα 18 μηνών, και το ποσό των 200 εκατομμυρίων Ευρώ για την λειτουργία του έργου σε διάστημα οκτώ ετών. Το έργο θα δημιουργήσει 370 θέσεις εργασίας στο αρχικό στάδιο κατασκευής, και 200 θέσεις εργασίας στη φάση λειτουργίας του. Παράλληλα, η έμμεση απασχόληση στην περιοχή λόγω του έργου θα ανέλθει σε 800 θέσεις εργασίας.

« Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να προχωρήσει στην Έγκριση της Προκαταρκτική Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Έργου Περάματος, η οποία καταδεικνύει την πλήρη συμβατότητα του έργου με την Προστασία του Περιβάλλοντος την Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία. Η εταιρεία είναι έτοιμη να έχει ένα γόνιμο και παραγωγικό διάλογο με την Τοπική Κοινωνία για τα πλεονεκτήματα της σημαντικής αυτής επένδυσης στην περιοχή, και τα ωφελήματα που θα προκύψουν για όλα τα μέρη» δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας κ. Γιώργος Μαρκόπουλος.

Όπως είναι γνωστό, η εταιρεία Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Μ.Β.Ε. είναι θυγατρική της Καναδικής εταιρείας Eldorado Gold Corporation, η οποία πρόσφατα εξαγόρασε έναντι 2.6 δισεκατομμυρίων καναδικών δολαρίων την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. , ιδιοκτήτρια των Μεταλλείων της Χαλκιδικής. Η επένδυση της Eldorado Gold στην Χαλκιδική για την εκμετάλλευση των μεταλλείων χρυσού θα ανέλθει στο ποσό του 1.5 δισεκατομμυρίων Ευρώ, και θα δημιουργηθούν 1.500 άμεσες θέσεις εργασίας, ενώ θα δημιουργηθούν επιπλέον περίπου 6.000 έμμεσες θέσεις απασχόλησης στην περιοχή.

Μεγάλο το ενδιαφέρον για τις νέες ΕΠΑ σε Μακεδονία - Θράκη



Περίπου 15 εταιρείες και φυσικά πρόσωπα παρέλαβαν από τη ΔΕΠΑ την πρόσκληση για προεπιλογή εταιρειών, οι οποίες θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό για τις 3 νέες ΕΠΑ που ιδρύονται σε Στερεά Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Όπως αναφέρουν στο euro2day υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΕΠΑ, μεταξύ των εταιρειών που παρέλαβαν την πρόσκληση περιλαμβάνεται η ιταλική ΕΝΙ, η οποία ελέγχει το 49% και το μάνατζμεντ των ΕΠΑ Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος, η Προμηθέας Γκαζ (Γκαζπρόμ, όμιλος Κοπελούζου), αλλά και μία τούρκικη εταιρεία. Αντιθέτως δεν εμφανίστηκε... στη φάση αυτή τουλάχιστον η Shell, η οποία ασκεί το μάνατζμεντ της ΕΠΑ Αττικής.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η παραλαβή των συγκεκριμένων τευχών, αποτελεί μία πολύ αρχική φάση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης, από την οποία δεν μπορούν να εξαχθούν ακριβή συμπεράσματα για το βαθμό ενδιαφέροντος επενδυτών.

Και αυτό επειδή ορισμένες από τις μεγάλες, δεν εμφανίζονται στην παρούσα φάση και τα τεύχη παραλαμβάνουν άλλες εταιρείες που κινούνται για λογαριασμό τους.

Έτσι, περισσότερο ασφαλή συμπεράσματα για την εξέλιξη του διαγωνισμού, θα πρέπει να αναμένονται στις 28 Φεβρουαρίου, οπότε λήγει η προθεσμία για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για προεπιλογή.

Στις περιοχές που θα δραστηριοποιηθούν οι 3 νέες ΕΠΑ, η ΔΕΠΑ έχει ήδη πραγματοποιήσει επενδύσεις σε έργα υποδομής, όπως δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης. Αυτά θα εισφερθούν στις υπό ίδρυση ΕΠΑ για τη συμμετοχή ΔΕΠΑ στο μετοχικό τους κεφάλαιο.

Σύμφωνα με τη διακήρυξη, οι προτάσεις που θα γίνουν θα προβλέπουν μίνιμουμ συμμετοχή του ιδιώτη επενδυτή στο 35% του μετοχικού κεφαλαίου της νέας ΕΠΑ, ενώ το δικαίωμα αποκλειστικής πώλησης φυσικού αερίου, ορίζεται σε 20 χρόνια για τις 2 ΕΠΑ της Βόρειας Ελλάδας και σε 10 χρόνια για την ΕΠΑ Στερεάς.

Η ΔΕΠΑ ευελπιστεί ότι με τη λειτουργία των νέων ΕΠΑ θα αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο περιοχές με πληθυσμό πάνω από 1 εκατομμύριο, ενώ στα αστικά κέντρα που θα κατασκευαστούν δίκτυα διανομής, περιλαμβάνονται οι πόλεις: Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα και Δράμα (Ανατ. Μακεδονία και Θράκη), Σέρρες, Κιλκίς, Κατερίνη, Βέροια, Νάουσα, Έδεσσα και Γιαννιτσά (Κεντρική Μακεδονία) και Θήβα, Λειβαδιά, Άμφισσα, Λαμία και Χαλκίδα (Στερεά Ελλάδα). Επίσης οι βιομηχανικές περιοχές Πλατέως Ημαθίας, Οινοφύτων και Σχηματαρίου.

Με βάση τις μελέτες της ΔΕΠΑ για την ανάπτυξη των νέων δικτύων, υπολογίζεται ότι το βασικό επενδυτικό πρόγραμμα θα ανέλθει σε 150 εκατομμύρια ευρώ για την τριετία 2012 - 2015.

Για δε την πλήρη ανάπτυξη των δικτύων με ορίζοντα το 2020, θα απαιτηθούν περίπου 2.000 χιλιόμετρα αγωγών (375 χιλιόμετρα μέσης και 1.560 χιλιόμετρα χαμηλής πίεσης).

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ: Θετική γνωμοδότηση του ΥΠΕΚΑ για την Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση.



 



Μετά τη ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ σειρά έχει η ΘΡΑΚΗ και ακολουθεί το ΚΙΛΚΙΣ.
Με την με αρ. πρωτ. 196243 στις 21/2/2012 απόφαση, το αρμόδιο ΥΠΕΚΑ γνωμοδότησε θετικά για την Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίµηση και Αξιολόγηση (Π.Π.Ε.Α.) του έργου: «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις και Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας προς παραγωγή χρυσού στο Πέραµα της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου» της εταιρίας «ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ Α.Ε.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η απόφαση,

¨Γνωµοδοτούµε
Θετικά, ύστερα από την διαδικασία της Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίµησης και Αξιολόγησης (ΠΠΕΑ), για την κατασκευή και λειτουργία του έργου: «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις και Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας προς παραγωγή χρυσού στο Πέραµα της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου», σύµφωνα µε τη Προµελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΠΠΕ –κείµενο, σχέδια, χάρτες) που συνοδεύουν την παρούσα γνωµοδότηση.
Συνοπτικά το παραπάνω έργο περιλαµβάνει εκµετάλλευση του χρυσοφόρου κοιτάσµατος στην περιοχή του Περάµατος, εµπλουτισµό του εξορυσσόµενου µεταλλεύµατος και εγκαταστάσεις επεξεργασίας του συµπυκνώµατος προς παραγωγή χρυσού……¨

Αξίζει να σημειωθεί ότι:
Η επιτροπή που έχει..............
συσταθεί ¨για τα περιβαλλοντικά θέµατα που σχετίζονται µε την παραγωγή χρυσού στην Ελλάδα¨ γνωμοδότησε στις 20/2/2012 και η απόφαση εκδόθηκε στις 21/2/2012!
Για να μην λέτε ότι ο Δημόσιος Τομέας δεν λειτουργεί!

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Ανοιχτή επιστολή εργαζομένων στην ΕΝΚΛΩ

 
Μετά από τις δύο επιστολές μας στις 7 και 11 Φεβρουαρίου 2012 προς όλους τους αρμόδιους του κυβερνητικού και τραπεζικού συστήματος και μετά από πλήρη αδράνεια τους στο να φιλοτιμηθούν να δώσουν έστω και μια στοιχειώδη απάντηση, και μετά από ενημέρωση των εκπροσώπων μας, σας ενημερώνουμε ότι:
Την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012 στην Θεσσαλονίκη σύσσωμοι οι εκπρόσωποί μας με όλους τους νομικούς συμβούλους μας από Αθήνα, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη και Νάουσα συναντήθηκαν και αποφάσισαν ομόφωνα τα εξής:...
1. Πλήρης συντονισμός όλων των σωματείων στους κοινά αποδεκτά και ομόφωνα αποφασισμένους στρατηγικούς στόχους για το όφελος όλων των εργαζομένων μέσω επιλεγμένων ατόμων και ενός κεντρικού συντονιστή που θα επικοινωνεί άμεσα με τον αρμόδιο συντονιστή νομικό σύμβουλο.
2. Όλοι οι νομικοί μας εκπρόσωποι λειτουργούν ως ένα και αρραγές μέτωπο βγαίνοντας μπροστά με τον συντονιστή νομικό, τον οποίο επέλεξαν οι ίδιοι, ο οποίος είναι σε επαφή με τον συντονιστή εκπρόσωπο των εργαζομένων.
3. Άμεση εκκίνηση νομικών διαδικασιών για την διασφάλιση της περιουσίας μας καθώς και διεκδίκηση όλων των προς εμάς οφειλών. Τέλος πλήρης απονομή τυχών ευθυνών , σε κάθε κατεύθυνση, για την πολυετή ταλαιπωρία μας, το ναυάγιο εξαγοράς του χρέους της εταιρείας μας και την οδήγησή μας στην ανεργία και απόγνωση.
Σας διαβεβαιώνουμε ότι τώρα μπήκαμε πραγματικά στο πεδίο μάχης και όλοι οι συναμαρτούντες θα βγείτε από τα λαγούμια σας με τα χέρια ψηλά και το κεφάλι κάτω.
Δεν θα υποκύψουμε ποτέ όπως και η Ελλάδα μας δεν θα υποκύψει ποτέ. Ήλθε επιτέλους η ώρα που οι καταστροφείς της πατρίδας μας να λογοδοτήσουν.
Το αρραγές μέτωπο εργαζομένων της ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ

Η εταιρεία Geo-Vet που ασχολείται με την εξόρυξη ζεόλιθου θα επενδύσει τελικά στην Τουρκία

 
«Αποχαιρετά» τη χώρα μας με κατεύθυνση την Τουρκία μία ακόμη επένδυση, κόστους άνω των 40 εκ. ευρώ και δυνατότητας δημιουργίας έως και 100 θέσεων εργασίας στον Έβρο, η οποία είχε χρηματοδότηση από την κρατική γερμανική επενδυτική τράπεζα KFW.

Το εν λόγω σχέδιο αφορά στην εξόρυξη ζεόλιθου στην περιοχή Πετρωτών της Ορεστιάδας, που ως επένδυση «ταλαιπωρείται» πάνω από μία επταετία, ενώ οδήγησε ακόμη και σε εσωκομματική «σύγκρουση» στο ΠΑΣΟΚ...

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», η ιδιωτική κοινοπραξία με το διακριτικό τίτλο, «Geo-Vet», που θα υλοποιούσε την επένδυση στον Έβρο, έχει διερευνήσει σχετικά και τη γειτονική χώρα και τουλάχιστον ένα μέρος των κεφαλαίων, ενδεχομένως και το μεγαλύτερο, παίρνει «ρότα» για την Τουρκία, αντί για την Ελλάδα. Η συγκεκριμένη εταιρεία είχε αρχικά αναλάβει να υλοποιήσει την επένδυση στη Θράκη, κατόπιν σύμβασης που υπέγραψε με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης αλλά, η διαδικασία σταμάτησε με παρέμβαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος προέκρινε τη διενέργεια διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού.

Όμως ο συγκεκριμένος διεθνής διαγωνισμός δεν έχει γίνει και έτσι η εταιρεία στρέφεται στην Τουρκία, όπου κατά τις ίδιες πληροφορίες, το εγχείρημα για την εξόρυξη ζεόλιθου θα έχει μικρότερο κόστος.

Στα δικαστήρια

Παράλληλα η επιχείρηση έχει προσφύγει δικαστικά κατά της απόφασης, που δεν της επιτρέπει να προχωρήσει στην επένδυση, ενώ μάλλον θα υποβάλει και μηνύσεις κατά φυσικών προσώπων, τα οποία κρίνει ότι με πράξεις ή παραλείψεις τους, έβλαψαν τα συμφέροντά της.

Το θέμα απασχολεί έντονα την τοπική κοινωνία του Έβρου και το ανακίνησε εκ νέου ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή και πρώην υπουργός Γιώργος Ντόλιος, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει ανοιχτή «κόντρα» με το Γιάννη Μανιάτη. Ακόμη πριν από λίγες ημέρες ο βουλευτής Αττικής Β. Οικονόμου, κατέθεσε ερώτηση, όπου αναφέρει πως για την επένδυση υφίστανται «εμφανή τα σημάδια της ασυνεννοησίας των διαφόρων συναρμοδίων του ελληνικού κράτους».

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Σήμερα η συνάντηση με Βορίδη για τον λιμένα Αλεξ/πολης.

d6f79e6018f62a39.jpg
Σε πολύ λίγες ημέρες αναμένεται να είναι έτοιμη και η μελέτη που εκπονεί ο Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης.
Στις 3 σήμερα το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συνάντηση στο υπουργείο Μεταφορών μεταξύ του υπουργού Μάκη Βορίδη, του προέδρου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, του προέδρου του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης και του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις που αφορούν τη διασύνδεση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με τη σιδηροδρομική γραμμή.

Σε πολύ λίγες ημέρες αναμένεται να είναι έτοιμη και η μελέτη που εκπονεί ο Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης για τη διασύνδεση της σιδηροδρομικής γραμμής με την καινούργια προβλήτα του λιμένα, προκειμένου να μπορεί να λειτουργήσει ως σταθμός κοντέινερς.

Εν τω μεταξύ, προχθές, σε συνάντηση που είχαν στη Θεσσαλονίκη, οι διοικήσεις των Οργανισμών Λιμένων Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Βόλου συμφώνησαν στο σχεδιασμό ενός κοινού, συνδυαστικού πακέτου που προτίθενται να πλασάρουν στην αγορά του τουρισμού «κρουαζιέρας», η οποία τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει σημαντική άνοδο.

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΩΡΑΪΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ



Ζήτημα ημερών φαίνεται πως είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης της προμελέτης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που αφορά στην επένδυση έργο χρυσού στο Πέραμα καθώς εχθές με αναφορά του στην Βουλή ο υφυπουργός ανάπτυξης Αθανάσιος Μωραΐτης τόνισε ..
πως αν και χάθηκε πολύς χρόνος για την συγκεκριμένη επένδυση, μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου αναμένεται τόσο η ολοκλήρωση της διαδικασίας στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο όσο και στο ΥΠΕΚΑ δίνοντας έτσι το πράσινο φως όπως είπε σε ένα μεγάλο έργο για την περιοχή.

ΒΙΝΤΕΟ

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Ανεκμετάλλευτα 3 ορυχεία χρυσού στη Βόρεια Ελλάδα


Ερώτηση προς την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κατέθεσε ο Βουλευτής Β Αθηνών ΛΑ.Ο.Σ. και Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Κ. Αϊβαλιώτης αναφορικά με τα τρία βεβαιωμένα χρυσωρυχεία στην Βόρεια Ελλάδα (Στρατώνι Χαλκιδικής, Πέραμα Έβρου και Σάπες Έβρου). Ο Βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Κ. Αϊβαλιώτης ρωτά την αρμόδιο υπουργό για τους λόγους που δεν έχει αρχίσει η εξόρυξη χρυσού στα εν λόγω χρυσωρυχεία σε αντίθεση με χρυσωρυχεία της Βουλγαρίας και Τουρκίας τα οποία λειτουργούν.

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Κλιμακώνουν τις προκλήσεις στη Θράκη οι Τούρκοι!

 
Ο «χορός» των κλιμακούμενων προκλήσεων στη Θράκη από τα υποχείρια του τουρκικού προξενείου καλά κρατεί, με την Τουρκία να μην έχει απομακρυνθεί ούτε κατ' ελάχιστον από τον στόχο της για διαρκή ανακίνηση μειονοτικού ζητήματος και «Κοσσοβοποίησης» της ακριτικής Θράκης.
Την ώρα, μάλιστα, που ο ελληνισμός δίνει τη μάχη για την επιβίωσή του απέναντι στη «λεηλασία» της «τρόικας», τα κάθε λογής υποχείρια των ακραίων της Τουρκίας και του προξενείου δυναμιτίζουν το κλίμα, ανακινούν με διάφορες μεθοδεύσεις μειονοτικό και επιχειρούν να «στρώσουν χαλί» για «Κοσσοβοποίηση» της Θράκης.

Πρωταγωνιστές, για μία ακόμα φορά, στις κινήσεις «μόχλευσης» μειονοτικού εμφανίζονται οι ψευδομουφτήδες και οι κατά τ' άλλα εκλεγμένοι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού στο Κοινοβούλιο.
Πέραν των άλλων προκλητικών και προβοκατόρικων κινήσεων, ουσιαστικά τα ακραία στοιχεία της μειονότητας έχουν δημιουργήσει ένα είδος δήθεν «εθνικής επετείου», με αφορμή την απαγόρευση από την ελληνική Δικαιοσύνη -στις 29 Ιανουαρίου 1988- της ίδρυσης και λειτουργίας συλλόγων με τουρκική επωνυμία, η οποία μετατρέπεται σε βήμα απίστευτης προπαγάνδας κατά του ελληνικού κράτους, τρομοκράτησης και εκβιασμού της μεγάλης μάζας των φιλήσυχων μουσουλμάνων και συστηματικής προβολής μιας φιλοτουρκικής πολιτικής.

Με αφορμή αυτό το γεγονός, τα εξτρεμιστικά στοιχεία της μειονότητας και τον επόμενο χρόνο οργάνωσαν διαδηλώσεις για τη «θλιβερή επέτειο», με αποτέλεσμα να συγκρουστούν με την Αστυνομία και με συμπολίτες τους.

Το περιστατικό αυτό διογκώθηκε, κατά τη συνήθεια του τουρκικού προξενείου, και από τότε κάθε 29 Ιανουαρίου θεωρείται «Ημέρα μνήμης της Εθνικής Αντίστασης». Σημειώνεται ότι η ημέρα αυτή δεν «εορτάζεται» μόνον στην Ελλάδα, αλλά και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες όπου υπάρχουν τουρκικές κοινότητες και φυσικά στην Τουρκία.

Με αφορμή, λοιπόν, τη συμπλήρωση 24 χρόνων από την «Εθνική Αντίσταση», οι γνωστοί κύκλοι διοργάνωσαν, μέσω της περιβόητης Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης, πριν από λίγες μέρες στην Κομοτηνή τελετή μνημόνευσης των ημερών της 29ης Ιανουαρίου.

Στην τελετή συμμετείχαν: ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Ροδόπης, Αχμέτ Χατζηοσμάν, ο βουλευτής Ξάνθης, Τσετίν Μάντατζη, οι πρώην βουλευτές, Ισμαήλ Ροδοπλού, Ιλχάν Αχμέτ και Αχμέτ Μουντζούρα, ο δήμαρχος Ιάσμου, Ισμέτ Καδή, ο δήμαρχος Αρριανών, Ιμπραήμ Σερίφ, ο δημοτικός σύμβουλος, Ριντβάν Μολά Ισά, ο δήμαρχος Μύκης, Μουσταφά Τζουκάλ, ο γενικός πρόεδρος του κόμματος DEB, Μουσταφά Αλίτσαβους, η πρόεδρος του συνδυασμού Πρώτο Βήμα προς την Ισότητα, Σιμπέλ Μουσταφάογλου, ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ξάνθης, Ιρφάν Χατζήγκενε, ο πρόεδρος της αποκαλούμενης Ένωσης Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής, Κοράι Χασάν, ο πρόεδρος της αποκαλούμενης Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης, Αχμέτ Καρά, ο πρόεδρος της αποκαλούμενης Ένωσης Τούρκων Δασκάλων, Σάμι Τοραμάν, ο ψευδομουφτής Κομοτηνής, Ιμπραήμ Σερίφ, ο ψευδομουφτής Ξάνθης, Αχμέτ Μέτε, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Μεντρεσέ, Ασίμ Τσαβούσογλου, ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Νοτίου Έβρου, Μπεκίρ Μουσταφάογλου, και η υποπρόξενος του Γενικού Προξενείου της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή, Μπερίν Οκούρ.

Τα όσα ειπώθηκαν και ακούστηκαν από τους ομιλητές της εκδήλωσης είναι όχι μόνο χαρακτηριστικά της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη Θράκη, αλλά και των μεθοδεύσεων που επιδιώκουν κάποιοι «αμετανόητοι».

«Άγρια σπέκουλα» στο μειονοτικό έκανε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο νομό Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν, που αποκαλούσε διαρκώς «Τούρκους» τους μουσουλμάνους. «Βέβαια, τις μέρες εκείνες (των γεγονότων της 29ης Ιανουαρίου 1988) οι «Τούρκοι» της Δυτικής Θράκης είχαν έρθει στην πόλη και από την πεδιάδα και από την ορεινή περιοχή με αυτοκίνητο ή με τα πόδια, για να αποδείξουν την ύπαρξη της ταυτότητάς τους εδώ», είπε και πρόσθεσε προκλητικά: «Μετά την αυτοθυσία αυτή, έπειτα από αυτά τα συναισθήματα και αυτόν τον αγώνα, οι «Τούρκοι» κέρδισαν την ταυτότητά τους. Με εκείνη τη φωνή απέδειξαν στον κόσμο την ταυτότητά τους, την ύπαρξη και την προσωπικότητά τους. Εγώ εύχομαι ο Θεός να έχει καλά όλους όσοι μόχθησαν εκείνες τις ημέρες, όσους ήταν δίπλα μας τότε, αλλά δεν είναι πια κοντά μας…».

Από την πλευρά του, ο Τσετίν Μάντατζη, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο νομό Ξάνθης, έτεινε να συναγωνιστεί τον Χατζηοσμάν, αναφέροντας: «…Σκεφτείτε ότι 60.000 άνθρωποι έχουν απολέσει την ιθαγένειά τους. Δείτε αυτές τις οικογένειες. Από την ίδια οικογένεια, οι μισοί είναι στην Τουρκία και οι μισοί εδώ…». Και πρόσθεσε: «…Πριν από μία εβδομάδα άκουσα ή μάλλον είδα το εξής: Λένε ότι σύμφωνα με απόφαση που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας, δεν είναι πλέον αρεστή η ύπαρξη της λέξης «μειονοτικό» στα μειονοτικά σχολεία. Πήραν απόφαση να τη βγάλουν. Εάν βέβαια ρωτάτε εμένα, θα σας πω ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί, θα ανακαλέσουν την απόφαση. Υπάρχει, πάντα, βέβαια κάτι που λένε: «Κάναμε πάλι λάθος και δεν το αντιληφθήκαμε»».

Ιδιαίτερα προκλητικός, ο πρώην βουλευτής Ισμαήλ Ροδοπλού επισήμανε: «Αξιότιμοι φίλοι μου, ο πληθυσμός της Ελλάδας είναι 10 εκατομμύρια και της Τουρκίας 74. Εάν η Τουρκία έκανε στους Ρωμιούς της Κωνσταντινούπολης αυτά που έκανε σε εμάς η Ελλάδα, τώρα δεν θα είχε μείνει ούτε ένας Έλληνας εκεί. Ας το λάβει αυτό υπόψη της η Τουρκία… Αν δεν τους αρέσουμε, ας ανανεώσουν τη συνθήκη της Λωζάνης και ας μας ανταλλάξουν. Θα πάω στο Ντιγιάρμπακιρ, γιατί εκεί είναι η πατρίδα μου»

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Συνεχίζεται η απομάκρυνση πλοίων από το λιμάνι Αλεξ/πολης.

ΚΡΙΜΑ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ??????
63fe0f3ab6cad111.jpg
Αδειάζει επιτέλους το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης
Μέσα σε διάστημα είκοσι ημερών αναμένεται η απομάκρυνση δύο ακόμα πλοίων που παραμένουν εγκαταλελειμμένα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Το Νόνα Μαίρη απομακρύνεται μέσα σε μερικές εβδομάδες, ενώ η ίδια διαδικασία θα τηρηθεί και για το δελφίνι Κάβειρος. Πιο πολύπλοκη είναι η διαδικασία για το πλοίο Θεσσαλονίκη, το οποίο μετά από δύο άγονους διαγωνισμούς μεταφέρθηκε προσωρινά στο καινούργιο λιμάνι, ενώ η οριστική του απομάκρυνση έχει τοποθετηθεί από τον Οργανισμό Λιμένος γύρω στα τέλη Μαρτίου.

Ξεκινά η κατασκευή του φράχτη στον Έβρο

 



Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, και ο Υφυπουργός...
Προστασίας του Πολίτη, Μανώλης Όθωνας, αύριο, Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012, στις 10:00 το πρωί, θα εγκαινιάσουν το...
Επιχειρησιακό Κέντρο επιτήρησης συνόρων με θερμικές κάμερες στη Νέα Βύσσα Ορεστιάδας. Στη συνέχεια, θα κηρύξουν την έναρξη εργασιών του έργου κατασκευής αποτρεπτικού τεχνητού εμποδίου στο χερσαίο τμήμα της μεθορίου...

Σύμφωνα με πληροφορίες «ανοιχτή πληγή» χαρακτηρίζουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ τον Έβρο, αφού είναι η μοναδική περιοχή σε ολόκληρη τη χώρα όπου παρατηρείται σημαντική αύξηση στην είσοδο λαθρομεταναστών για το έτος 2011.

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Αρχαιολογικός πλούτος VS μεταλλεία χρυσού




Το Πέραμα βρίσκεται μέσα στα όρια της περιοχής που είναι γνωστή ως “Σαμοθρακίτικη Περαία” και εκτείνεται από το όρος Ίσμαρος μέχρι τη Μάκρη και φιλοξενεί… σημαντικό αριθμό αρχαίων πόλεων και άλλων θέσεων, με σημαντικότερη την αρχαία Ζώνη.
Η προστασία των αρχαιοτήτων αυτής της περιοχής ήταν ο βασικός λόγος που η Εγνατία Οδός δεν ακολούθησε την εύκολη παραλιακή χάραξη της αρχαίας Εγνατίας Οδού, μεγάλο τμήμα της οποίας σώζεται, αλλά την δυσκολότερη και ακριβότερη ημιορεινή χάραξη.
Θετικά με ψήφους 9 υπέρ και 3 κατά το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, πρόσφατα γνωμοδότησε θετικά για την επένδυση χρυσού στο Πέραμα της Θράκης. Απόφαση που σίγουρα δεν προκάλεσε έκπληξη, με δεδομένο το ιστορικό των γνωμοδοτήσεων του συγκεκριμένου οργάνου για μεταλλευτικές-βιομηχανικές επενδύσεις και που προκάλεσε αντιδράσεις τοπικά.
Επίσης δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το ΚΑΣ γνωμοδότησε θετικά παρά την αρνητική θέση της αρμόδιας ΙΘ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων η οποία, με το έγγραφο αποκαλύπτει την κομβική σημασία της συγκεκριμένης περιοχής για την κατανόηση και ανάδειξη της αρχαίας Θράκης. Σύμφωνα με το έγγραφο, που φέρει την υπογραφή του προϊστάμενου της ΙΘ’ Εφορείας Δημήτρη Σκιλάρντι, το Πέραμα βρίσκεται μέσα στα όρια της περιοχής που είναι γνωστή ως “Σαμοθρακίτικη Περαία”, που εκτείνεται από το όρος Ίσμαρος μέχρι τη Μάκρη και φιλοξενεί σημαντικό αριθμό αρχαίων πόλεων και άλλων θέσεων, με σημαντικότερη την αρχαία Ζώνη. Η αρχαιολογική έρευνα στην ευρύτερη περιοχή έφερε στο φώς νέα στοιχεία για την αρχαία Θράκη, γεγονός που επέβαλε τη ριζική αναθεώρηση γνωστών δεδομένων.
Στηριζόμενη στην παρουσία των πολυπληθών αρχαίων θέσεων και των αρχαίων οδικών αξόνων, η ΙΘ΄ΕΠΚΑ δρομολόγησε από δεκαετίας ενέργειες για τη δημιουργία εκτεταμένου αρχαιολογικού πάρκου στην περιοχή. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος της πολιτείας για την περιοχή είναι η ένταξη του αρχαιολογικού χώρου της Ζώνης και της ευρύτερης περιοχής της σε όλα τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, ήδη από το 1987 μέχρι σήμερα…
Μαζί με τα Άβδηρα, η Ζώνη αποτελεί την αιχμή του δόρατος στη νέα τουριστική πολιτική του ΥΠΠΟΤ και της Περιφέρειας ΑΜΘ. Η δυναμική που αναπτύσσεται γύρω από τον πολιτιστικό κόμβο της Ζώνης και οι δυνατότητες που διαφαίνονται για ανάπτυξη της περιοχής, βασισμένες σε εναλλακτικά πρότυπα, ακυρώνονται από την επαπειλούμενη χωροθέτηση μιας μονάδας εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού, που εκ των πραγμάτων δεν συνάδει με το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, με τη μοναδικότητα του αρχαιολογικού υπόβαθρου και με τη βούληση της πολιτείας για ήπια εναλλακτική ανάπτυξη.
Ως ακατάλληλη, χαρακτηρίζει ο προϊστάμενος της Εφορείας, τη χωροθέτηση μιας τέτοιας δραστηριότητας σε περιβάλλον εξέχουσας αρχαιολογικής σημασίας και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και για τους παραπάνω λόγους καταλήγει σε αρνητική γνωμοδότηση.
Γιατί η ΙΘ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων απορρίπτει το χρυσό
«Η πρόταση για την εγκατάσταση εργοστασίου εξόρυξης και επεξεργασίας χρυσού στην περιοχή του Περάματος χωροθετείται στο κέντρο περιοχής με ραγδαίο αναπτυσσόμενο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Η αρχαιολογική έρευνα στην ευρύτερη περιοχή έφερε στος φως νέα στοιχεία για την αρχαία Θράκη, γεγονός που επέβαλλε τη ριζική αναθεώρηση γνωστών δεδομένων. Η εντατικοποίηση της αρχαιολογικής έρευνας έφερε στο φως κατά την τελευταία δεκαετία ένα πλήθος νέων στοιχείων και θέσεων, που αναδεικνύουν την περιοχή σε σταυροδρόμι συνάντησης των αρχαίων Θρακών με τους Έλληνες αποίκους, γεγονός που συνέβαλλε στον ταχύτατο εξελληνισμό των Θρακικών φύλων, που κατοικούσαν στην ενδοχώρα, αναθεωρώντας και εμπλουτίζοντας τα μέχρι πρότινος γνωστά αρχαιολογικά δεδομένα.
Από τα αρχαία χρόνια η περιοχή είναι γνωστή με τον όνομα Σαμοθρακική Περαία. Η ανασκαφική έρευνα προσδιόρισε τα όρια αυτής μεταξύ του όρους Ίσμαρος και του οικισμού της Μάκρης, 11 χλμ δυτικά της Αλεξανδρούπολης. Κεντρική θέση στην Περαία καταλάμβανε η αρχαία Ζώνη. Στο δυτικό άκρος της κοιλάδας των Πετρωτών τοποθετείται η Δρυς, ενώ το ανατολικό όριο της Περαίας καταλαμβάνει η αρχαία Σάλη, που ταυτίζεται με τη σύγχρονη Μάκρη. Στα βόρεια, η περιοχή οριοθετείται από την αρχαία ορεινή διάβαση που ενώνει τους κάμπους Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης, τη λεγόμενη Βασιλική Οδό, που αργότερα αποτέλεσε τμήμα της Αρχαίας Εγνατίας.
Στηριζόμενη στην παρουσία των πολυπληθών αρχαίων θέσεων και των αρχαίων οδικών αξόνων, η ΙΘ’ ΕΠΚΑ δρομολόγησε από δεκαετίας ενέργειες για τη δημιουργία εκτεταμένου αρχαιολογικού πάρκου στην περιοχή. Προς την κατεύθυνση αυτή προγραμματίστηκαν ήδη από το Γ’ ΚΠΣ και ακολούθως στα πλαίσια του ΕΣΠΑ, από την ΙΘ’ ΕΠΚΑ, δράσεις που σχετίζονται με τη χάραξη διαδρομών με ήπιας μορφής επεμβάσεις καθαρισμού, οπού αυτό απαιτείται και τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων κατεύθυνσης, αλλά σήμανσης – πληροφόρησης. Στόχος είναι η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, αρχαιολογικός, περιπατητικός, θρησκευτικός, που με εισήγηση του ΥΠΠΟΤ προωθείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος της Πολιτείας για την περιοχή είναι η ένταξη του αρχαιολογικού χώρου της Ζώνης και της ευρύτερης περιοχής της σε όλα τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, ήδη από το 1987 μέχρι σήμερα.
Η αρχαία Ζώνη είναι η σημαντικότερη από τις πόλεις της Περαίας, η μόνη που έχει διασώσει το σύνολο σχεδόν του αρχαίου της περιβόλου, μεγάλο μέρος του πολεοδομικού ιστού και ιερά μοναδικά σε όλο το χώρο της Β. Ελλάδας. Μαζί με τα Άβδηρα, η Ζώνη αποτελεί την αιχμή του δόρατος στη νέα τουριστικού πολιτική του ΥΠΠΟΤ και της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Με δεδομένη τη σοβαρή οικονομική ύφεση στη χώρα μας, η ΙΘ’ ΕΠΚΑ προέβη στην εκπόνηση ειδικής μελέτης για την τουριστική ανάπτυξη της Θράκης, μέσα από την ανάδειξη διακεκριμένων αρχαιολογικών θέσεων.
…Η ΙΘ’ ΕΠΚΑ μέσα από αυτή τη στρατηγική κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να επεκτείνει την ανάδειξη και αξιοποίηση των μνημείων της περιοχής, με την πρότασή της για δημιουργία τουριστικών αξόνων. Θεωρούμε ότι η αειφόρος ανάπτυξη και ο τουρισμός θα συμβάλλουν στο διηνεκές στην εξασφάλιση οικονομικών πόρων, όχι μόνο για την περιοχή, αλλά και για ολόκληρη τη Θράκη. Η δυναμική που αναπτύσσεται γύρω από τον πολιτιστικό κόμβο της Ζώνης και οι δυνατότητες που διαφαίνονται για την ανάπτυξη της περιοχής, βασισμένες σε εναλλακτικά πρότυπα, ακυρώνονται από την επαπειλούμενη χωροθέτηση μιας μονάδας εξόρυξης και επεξεργασίας χρυσού, που εκ των πραγμάτων δε συνάδει με το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, με την μοναδικότητα του αρχαιολογικού υπόβαθρου και τη βούληση της Πολιτείας για ήπια εναλλακτική ανάπτυξη.
Δεν μπορούμε να κρίνουμε την επικινδυνότητα, που ενδεχομένως θα προέκυπτε από τη δραστηριοποίηση πηγής πολλαπλών οχλήσεων, όπως η ενεργοποίηση χρυσωρυχείου, αισθητική όχληση, σκόνη, θόρυβος, διακοπή προσβασιμότητας και άλλα. Μας έχει αναφερθεί το ενδεχόμενο ακόμα και για την υποθετική διάρρηξη των τοιχωμάτων της λίμνης αποβλήτων από φυσικά ή άλλα αίτια – και τι θα μπορούσε να σημαίνει για την ευρύτερη περιοχή και τον αρχαιολογικό χώρο.
Εν πάση περιπτώσει η υποβάθμιση του χώρου, που πιστεύουμε ότι είναι δεδομένη σε περιβάλλον χρυσωρυχείου, θα αφανίσουν το αρχαιολογικό χώρο και θα ακυρώσουν τον προγραμματισμό της Περιφέρειας ΑΜ-Θ για την τουριστική ανάπτυξη. Καταλήγοντας θεωρούμε τελείως ακατάλληλη τη χωροθέτηση μιας τέτοιας δραστηριότητας σε περιβάλλοντος εξέχουσας αρχαιολογικής σημασίας και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και για τους παραπάνω λόγους γνωμοδοτούμε αρνητικά».
Αγνοείται η επιστημονική άποψη της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων
Διερωτόμαστε τι έλαβε υπ’όψη το ΚΑΣ, το κορυφαίο γνωμοδοτικό όργανο του Υπουργείου Πολιτισμού, για να αποφασίσει υπέρ της επένδυσης, σημειώνει το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων στην επίσημη ιστοσελίδα του, ένα ερώτημα που τριγυρνάει στο μυαλό όλων όσων αγωνίζονται για να μείνει μακριά από την περιοχή η επένδυση χρυσού.
Αν δεν ελήφθη υπ’όψη η σαφέστατη επιστημονική άποψη της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων, τότε θα πρέπει να υπήρχαν άλλες εισηγήσεις, μη επιστημονικού χαρακτήρα, που βάρυναν περισσότερο στην τελική απόφαση και το ΚΑΣ οφείλει να ξεκαθαρίσει ποιες είναι αυτές.

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ Ο.Λ.Α ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΕΡΣΑΙΑ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑ




Μετά από πολλές προσπάθειες για σχηματισμό θετικής πολιτικής βούλησης και συναίνεσης που έλαβε χώρα από την πολύτιμη και πολλαπλή συμβολή της βουλευτού νομού Έβρου, κυρίας Ελένης Τσιαούση, στα υπουργεία Ναυτιλίας και Οικονομικών για την παραχώρηση της δυτικής χερσαίας ζώνης του Λιμένα Αλεξανδρούπολης, τελικά πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δ.Σ. του....

Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης και του δημάρχου Αλεξανδρούπολης συνοδευόμενου από τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων κκ Ν. Γρηγοριάδη και Σ. Δευτεραίο. Στη συνάντηση συμφωνήθηκε η σύνταξη κοινού πρωτοκόλλου από τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης και η κατάθεσή του στον Ο.Λ.Α., προκειμένου κατά τη συνεδρίασή του την 7η Φεβρουαρίου 2012 να αποφασίσουν περί του άνω θέματος.

Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης
Ευάγγελος Λαμπάκης