Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Μεγάλο το ενδιαφέρον για τις νέες ΕΠΑ σε Μακεδονία - Θράκη



Περίπου 15 εταιρείες και φυσικά πρόσωπα παρέλαβαν από τη ΔΕΠΑ την πρόσκληση για προεπιλογή εταιρειών, οι οποίες θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό για τις 3 νέες ΕΠΑ που ιδρύονται σε Στερεά Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Όπως αναφέρουν στο euro2day υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΕΠΑ, μεταξύ των εταιρειών που παρέλαβαν την πρόσκληση περιλαμβάνεται η ιταλική ΕΝΙ, η οποία ελέγχει το 49% και το μάνατζμεντ των ΕΠΑ Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος, η Προμηθέας Γκαζ (Γκαζπρόμ, όμιλος Κοπελούζου), αλλά και μία τούρκικη εταιρεία. Αντιθέτως δεν εμφανίστηκε... στη φάση αυτή τουλάχιστον η Shell, η οποία ασκεί το μάνατζμεντ της ΕΠΑ Αττικής.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η παραλαβή των συγκεκριμένων τευχών, αποτελεί μία πολύ αρχική φάση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης, από την οποία δεν μπορούν να εξαχθούν ακριβή συμπεράσματα για το βαθμό ενδιαφέροντος επενδυτών.

Και αυτό επειδή ορισμένες από τις μεγάλες, δεν εμφανίζονται στην παρούσα φάση και τα τεύχη παραλαμβάνουν άλλες εταιρείες που κινούνται για λογαριασμό τους.

Έτσι, περισσότερο ασφαλή συμπεράσματα για την εξέλιξη του διαγωνισμού, θα πρέπει να αναμένονται στις 28 Φεβρουαρίου, οπότε λήγει η προθεσμία για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για προεπιλογή.

Στις περιοχές που θα δραστηριοποιηθούν οι 3 νέες ΕΠΑ, η ΔΕΠΑ έχει ήδη πραγματοποιήσει επενδύσεις σε έργα υποδομής, όπως δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης. Αυτά θα εισφερθούν στις υπό ίδρυση ΕΠΑ για τη συμμετοχή ΔΕΠΑ στο μετοχικό τους κεφάλαιο.

Σύμφωνα με τη διακήρυξη, οι προτάσεις που θα γίνουν θα προβλέπουν μίνιμουμ συμμετοχή του ιδιώτη επενδυτή στο 35% του μετοχικού κεφαλαίου της νέας ΕΠΑ, ενώ το δικαίωμα αποκλειστικής πώλησης φυσικού αερίου, ορίζεται σε 20 χρόνια για τις 2 ΕΠΑ της Βόρειας Ελλάδας και σε 10 χρόνια για την ΕΠΑ Στερεάς.

Η ΔΕΠΑ ευελπιστεί ότι με τη λειτουργία των νέων ΕΠΑ θα αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο περιοχές με πληθυσμό πάνω από 1 εκατομμύριο, ενώ στα αστικά κέντρα που θα κατασκευαστούν δίκτυα διανομής, περιλαμβάνονται οι πόλεις: Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα και Δράμα (Ανατ. Μακεδονία και Θράκη), Σέρρες, Κιλκίς, Κατερίνη, Βέροια, Νάουσα, Έδεσσα και Γιαννιτσά (Κεντρική Μακεδονία) και Θήβα, Λειβαδιά, Άμφισσα, Λαμία και Χαλκίδα (Στερεά Ελλάδα). Επίσης οι βιομηχανικές περιοχές Πλατέως Ημαθίας, Οινοφύτων και Σχηματαρίου.

Με βάση τις μελέτες της ΔΕΠΑ για την ανάπτυξη των νέων δικτύων, υπολογίζεται ότι το βασικό επενδυτικό πρόγραμμα θα ανέλθει σε 150 εκατομμύρια ευρώ για την τριετία 2012 - 2015.

Για δε την πλήρη ανάπτυξη των δικτύων με ορίζοντα το 2020, θα απαιτηθούν περίπου 2.000 χιλιόμετρα αγωγών (375 χιλιόμετρα μέσης και 1.560 χιλιόμετρα χαμηλής πίεσης).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου