Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

ΣΜΕ: “ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΧΡΥΣΟΥ ΠΡΟΣΔΙΔΟΥΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ”



hi-newmont-gold-crop-cp4138464-620x355
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Ο ΣΜΕ σε ανακοίνωσή του πριν από λίγες μέρες, κάνει μια γενική αποτίμηση της κατάστασης στην Ελλάδα όσον αφορά τις μεταλλευτικές επιχειρήσεις, ανά κλάδο. Όσον αφορά τον κλάδο του χρυσού, ο ΣΜΕ υπογραμμίζει ότι τα κοιτάσματα χρυσού συνιστούν ουσιαστική πλουτοπαραγωγική πηγή στη διεθνή οικονομία και προσδίδουν εκτός από οικονομική ευρωστία και γεωπολιτική σημασία στις χώρες παραγωγής.
Μεταλλεία Κασσάνδρας στη Β.Α. Χαλκιδική της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.
Άρχισε η υλοποίηση της μελέτης για την αξιοποίηση του πορφυριτικού κοιτάσματος των Σκουριών με πρώτο έργο το ξεκίνημα όρυξης υπόγειας ράμπας το συνολικό μήκος της οποίας προβλέπεται να φτάσει τα 27km, προκειμένου να προσπελάσει σε διάφορα επίπεδα το κοίτασμα. Το κοίτασμα χαλκού χρυσού των Σκουριών αποτελείται από 138 εκ. τόνους μεταλλεύματος με 0,8 γρ. τον. χρυσό και 0,5 % χαλκό. Η παραγωγή υπολογίζεται ν’ αρχίσει το 2015 μετά την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών έργων του εργοστασίου εμπλουτισμού. Η συνολική διάρκεια του μεταλλείου υπολογίζεται, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα διαπιστωμένα αποθέματα σε 27 χρόνια. Χρυσός θα εξορύσσεται και από το μεταλλείο της Ολυμπιάδας. Το κοίτασμα μεικτών θειούχων υπολογίζεται με τα σημερινά δεδομένα ότι περιέχει 13,6 εκ. τον. μεταλλεύματος με 8,7 γρ/ τον. χρυσό, 132 γρ/ τον. άργυρο, 5,1% μόλυβδο και 6,7% ψευδάργυρο. Η παραγωγή θα ξεκινήσει το 2015 μετά το πέρας των εργασιών εκσυγχρονισμού του μεταλλείου. Ήδη έχει ξεκινήσει η διάνοιξη σήραγγας που θα συνδέει το μεταλλευτικό κέντρο του Μαντέμ Λάκκου με το υπόγειο μεταλλείο της Ολυμπιάδος. Η σήραγγα αυτή προβλέπεται να έχει μήκος 9 km και να φτάσει σε υψόμετρο 660 m ώστε να είναι δυνατή η προσπέλαση της συνέχειας του κοιτάσματος, σε πολύ μεγαλύτερο βάθος έναντι των παλαιών έργων εκμετάλλευσης.
Επενδυτικό σχέδιο της ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ AMBE στο Πέραμα Θράκης.
Η εταιρεία Χρυσωρυχεία Θράκης AMBE είναι φορέας της επένδυσης του Έργου Χρυσού Περάματος στη Θράκη με κεφάλαιο επένδυσης 150 εκατ. ευρώ, ενώ σε βάθος δεκαετίας θα επενδυθούν στην περιοχή ακόμη 190 εκατ. Προβλέπονται 200 άμεσες θέσεις εργασίας και 800 έμμεσες. Τα έσοδα από το Έργο Χρυσού Περάματος υπολογίζονται σε 660 εκατ. Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι οι φόροι (40%) από την λειτουργία του έργου υπολογίζονται σε 260 εκ. και αποτελούν εύλογα σημαντική συμβολή του επενδυτικού σχεδίου στην εθνική οικονομία (οι υπολογισμοί έγιναν με τιμή χρυσού 1400 δολάρια ανά ουγκιά). Είναι πολύ σημαντικό επίσης να σημειωθεί ότι περίπου το 70% της επένδυσης κεφαλαίου και 100% του κόστους λειτουργίας προβλέπεται να παραμείνουν στην Ελλάδα, και ειδικότερα στην περιοχή της Θράκης, με την μορφή μισθών, υπηρεσιών, προμηθειών, έργων μηχανικού, μεταφορές, ενέργεια, κλπ. Η εταιρεία κατέθεσε στο ΥΠΕΚΑ προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων η οποία εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο του 2012. Τον Μάρτιο του 2012 η εταιρεία κατέθεσε πλήρη ΜΠΕ ξεκινώντας διαβούλευση και με την τοπική κοινωνία. Τον Ιούνιο του 2012 το έργο εντάχθηκε στη διαδικασία για την επιτάχυνση υλοποίησης στρατηγικών επενδύσεων fast track του Υπουργείου Ανάπτυξης. Επίσης τέλος του 2012 η ΜΠΕ εγκρίθηκε από το κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο οπότε αναμένονται οι τελικές αποφάσεις για την έκδοση ΑΕΠ.
Επενδυτικό σχέδιο της ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ Α. Ε. στις Σάπες Ροδόπης.
Η ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗΣ Α.Ε. είναι κάτοχος του δημοσίου μεταλλευτικού χώρου των Σαπών Ροδόπης συνολικής έκτασης 20,1 τετ. χιλιομέτρων Το Δεκέμβριο του 2011 η εταιρεία Glory Resources Limited απέκτησε το 100% της Μεταλλευτικής Θράκη. Η Glory Resources Limited είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Perth. Μέχρι σήμερα έχουν εκτελεσθεί πάνω από 35,000 μέτρα γεωτρήσεων για τον εντοπισμό και τεχνικοοικονομική αξιολόγηση των κοιτασμάτων της Οχιάς και του Αγ. Δημητρίου. Με βάση τα γνωστά βεβαιωμένα μεταλλευτικά αποθέματα, το έργο θα παράξει συνολικά 510.000 ουγγιές χρυσού, 250.000 ουγγιές αργύρου και 3.000 τόνους χαλκού. Οι επενδύσεις στην έρευνα κατά την παραγωγική διαδικασία για ανεύρεση νέων κοιτασμάτων στην περιοχή θα αυξήσει την συνολική παραγωγή και θα επιμηκύνει την περίοδο λειτουργίας του μεταλλευτικού χώρου Τον Οκτώβριο του 2011 η εταιρεία συνέταξε την προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΠΠΕ) την οποία και υπέβαλε προς έγκριση στο ΥΠΕΚΑ. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας γνωμοδοτήσεων συναρμόδιων Υπουργείων και υπηρεσιών της Περιφέρειας εκδόθηκε θετική γνωμοδότηση του Γ.Δ. Περιβάλλοντος ΥΠΕΚΑ επί της ΠΠΕ του έργου. Το Φεβρουάριο του 2012 η εταιρεία κατέθεσε ΜΠΕ για ερευνητικές γεωτρήσεις που στοχεύουν σε πληροφορίες ώστε να είναι δυνατή η λεπτομερής μελλοντική σχεδίαση των έργων εκμετάλλευσης. Επίσης στο τέλος του 2012 κατατέθηκε προς έγκριση πλήρης μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το έργο.

Αγωγός TAP: Οφέλη και ενστάσεις - Ανάλυση


Αγωγός TAP: Οφέλη και ενστάσεις - Ανάλυση
Θα χρειαστεί να σκαρφαλώσει σε ύψος σχεδόν δύο χιλιάδων μέτρων στα κακοτράχαλα βουνά της Αλβανίας, αλλά και να κάνει "μακροβούτι" στα 820 μέτρα κάτω από την επιφάνεια των νερών της Αδριατικής, έχοντας διασχίσει πρώτα τις πεδιάδες της ελληνικής Θράκης και της Μακεδονίας, ο Διαδριατικός Αγωγός (TAP) για να μεταφέρει στην Ευρώπη το αέριο από το γιγάντιο κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ ΙΙ, αρχής γενομένης από το 2019.
Μόνο στο ελληνικό τμήμα του, μήκους 543 χιλιομέτρων, από τα ελληνοτουρκικά μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα, ο αγωγός - διαμέτρου 48 ιντσών (1,2 μέτρων) στο χερσαίο κομμάτι του και ελάχιστης διάρκειας ζωής 50 ετών - θα διασχίσει επτά περιοχές του ευρωπαϊκού δικτύου NATURA 2000· θα διέλθει από σημεία κοντινά σε 200 θέσεις πολιτιστικής κληρονομιάς· θα απαιτήσει την καταβολή αποζημιώσεων σε περίπου 25.000-35.000 ιδιοκτήτες και χρήστες 18000 αγροτεμαχίων· θα "συναντηθεί" με 1443 υποδομές, μεταξύ των οποίων 13 σιδηροδρομικές γραμμές, 14 αυτοκινητόδρομοι και σχεδόν 60 κύριες οδικές αρτηρίες.
Η διαδρομή
Επί ελληνικού εδάφους, ο TAP - αρχικής δυναμικότητας 10 bcm (δισεκατομμυρίων κυβικών) ετησίως, με δυνατότητα επέκτασης στα 20 bcm - θα είναι υπόγειος σε όλο το μήκος του (σε ελάχιστο βάθος 1,5 μέτρου).
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, πύλη εισόδου θα είναι η περιοχή των Κήπων Έβρου (όπου θα συνδεθεί με τον αγωγό TANAP), η εξοδός του από την ελληνική επικράτεια έχει σχεδιαστεί στο ύψος της Διποταμιάς Καστοριάς, ενώ κατά τη διαδρομή θα περνάει από 13 νομούς: Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας, Καβάλας, Σερρών, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Ημαθίας, Φλώρινας, Πτολεμαΐδας και Καστοριάς.
Διασχίζοντας, στη συνέχεια, εγκάρσια την Αλβανία και την Αδριατική Θάλασσα, θα "αποβιβαστεί" στα παράλια της νότιας Ιταλίας, κοντά στην περιοχή San Foca (Lecce). Υπολογίζεται ότι η αλβανική επικράτεια θα "φιλοξενεί" 205 χιλιόμετρα αγωγού, η Αδριατική 110 χιλιόμετρα και η ιταλική μόλις πέντε.
Λόγος κι αντίλογος
Το έργο, η κατασκευή του οποίου στην Ελλάδα προβλέπεται να ξεκινήσει στα μέσα του 2015 και να διαρκέσει 3,5 χρόνια, εκτιμάται ότι θα αναβαθμίσει γεωστρατηγικά τη χώρα μας "δένοντάς" την γερά με τα δίκτυα αγωγών μεταφοράς αερίου από την Κασπία προς την Δυτική Ευρώπη και καθιστώντας την, σε συνδυασμό με τη διαφαινόμενη εκμετάλλευση της δεξαμενής υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου ενεργειακό "παίκτη".
Θα αναβαθμίσει γεωστρατηγικά τη χώρα μας "δένοντάς" την γερά με τα δίκτυα αγωγών μεταφοράς αερίου από την Κασπία προς την Δυτική Ευρώπη
Πέραν τούτου, σημαντικά προβλέπονται τα οφέλη για την ελληνική οικονομία και την επιχειρηματικότητα μέσω των φορολογικών εσόδων, της έμμεσης προσέλκυσης επιπλέον επενδύσεων και της - έστω προσωρινής - εμπλοκής τοπικών υπεργολάβων και προμηθευτών.
Αναμένεται, επίσης, διαρκούσης της κατασκευής του, να τονώσει την απασχόληση σε περιοχές υψηλής ανεργίας(βάσει της εμπειρίας από παρόμοια έργα, υπολογίζεται ότι το 20%-30% των ανειδίκευτων εργατών που θα απασχοληθούν προσωρινά στο έργο, κατά το κατασκευαστικό του κομμάτι, θα είναι Έλληνες), ενώ εκτιμάται ότι θα επιφέρει μείωση των τιμών αερίου μελλοντικά και τη δυνατότητα τροφοδοσίας περισσότερων περιοχών στην επικράτεια.
Όπως συμβαίνει με κάθε μεγάλο έργο, δεν λείπουν οι ενστάσεις ως προς τις επιπτώσεις στις περιοχές που θα διασχίζει και οι αμφιβολίες για τα οφέλη που θα αποκομίσει η χώρα μας.
Θα τονώσει την απασχόληση σε περιοχές υψηλής ανεργίας
Έτσι, οι ενιστάμενοι υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, ότι η χάραξη του έργου παρουσιάζει προβλήματα σε συγκεκριμένα σημεία (π.χ., στην περιοχή των Τεναγών Φιλίππων, όπου εκδηλώνονται φαινόμενα καθίζησης του εδάφους μέχρι και κατά 4 μέτρα μέσο όρο, ενώ παρατηρούνται και έντονες πλημμύρες), ακόμα ότι παροπλίζονται, για τουλάχιστον 50 χρόνια χιλιάδες στρέμματα αγροτικής γης υψηλής παραγωγικότητας, όπως επίσης και ότι προκύπτουν ζητήματα δημόσιας υγείας, λόγω εκπομπής ρύπων.
Κατά τους ίδιους, επειδή βασικός σκοπός του αγωγού είναι η μεταφορά αερίου τράνζιτ από το Αζερμπαϊτζάν προς τη δυτική Ευρώπη, είναι αμφίβολο αν η Ελλάδα θα απολαύσει πραγματικά οφέλη από το έργο, σε επίπεδο μειωμένων τιμών και ευρύτερης τροφοδοσίας.
Με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από το σημαντικό αυτό έργο, προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ, αλλά και εν αναμονή της κύρωσης - από το ελληνικό κοινοβούλιο - της Σύμβασης Φιλοξενούσας Χώρας (Host Government Agreement), που θεωρείται προϋπόθεση για την οριστική απόφαση κατασκευής του έργου, το Αθηναικό Πρακτορείο επιχειρεί μια "ακτινογραφία" του TAP με βάση τις εκτιμήσεις και τα στοιχεία της κοινοπραξίας αλλά και τις απόψεις και τον προβληματισμό εκπροσώπων αρμόδιων φορέων και παραγόντων περιοχών από τις οποίες αυτό θα διέρχεται και αναμένεται να επηρεάσει τις οικονομικές και περιβαλλοντικές ισορροπίες και, εν τέλει, τη ζωή των ανθρώπων.
Πόσο θα ωφεληθεί το ελληνικό δημόσιο;
Βάσει εκτιμήσεων του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), στη διάρκεια ζωής του έργου, το ελληνικό δημόσιο θα ωφεληθεί με περίπου 1,2 δισ. ευρώ (σ.σ. χωρίς να υπολογίζεται η προστιθέμενη αξία που θα προκύψει, η οποία εκτιμάται σε 18 δισ. ευρώ). Τις εκτιμήσεις αυτές επικαλείται, άλλωστε, και η κοινοπραξία TAP AG, στη Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων (ΜΠΚΕ), που έχει κατατεθεί προς έγκριση στο ΥΠΕΚΑ.
Παράλληλα, σημαντικά θα είναι και τα έμμεσα οφέλη, όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γεώργιος Παπαρσένος, διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου), ο οποίος (ΔΕΣΦΑ) αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία και συντήρηση του αγωγού επί ελληνικού εδάφους.
"Από το έργο θα προκύψουν άμεσα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη, με σπουδαιότερα την αύξηση της απασχόλησης - κυρίως κατά την κατασκευαστική περίοδο - και την προκύπτουσα φορολογία. Επιπλέον, το έργο θα επιφέρει και έμμεσα οφέλη από τη χρησιμοποίηση εγχώριων βιομηχανικών προϊόντων, τη δραστηριοποίηση εγχώριων κατασκευαστικών εταιρειών κ.λπ. Επίσης, θα δοθεί η δυνατότητα τροφοδότησης νέων περιοχών της χώρας με φυσικό αέριο και θα ενισχυθεί περαιτέρω η ενεργειακή ασφάλεια" υπογραμμίζει ο κ. Παπαρσένος.
Θα μειωθούν οι τιμές του αερίου στην Ελλάδα; Θα πάει το αέριο σε νέες περιοχές;
Ερωτηθείς αν η είσοδος της αζέρικης SOCAR στην Ελλάδα και τη νοτιοανατολική Ευρώπη (μέσω της εξαγοράς του 66% του ΔΕΣΦΑ) και η δημιουργία του TAP, θα φέρουν πράγματι μειώσεις των τιμών αερίου στη χώρα μας, ο κ. Παπαρσένος εκφράζει την πεποίθηση ότι "προφανώς και θα συμβάλουν στην υγιή ανάπτυξη του ανταγωνισμού προς όφελος των τελικών καταναλωτών".
Ο κ. Παπαρσένος διατυπώνει ακόμη την εκτίμηση ότι η υλοποίηση του αγωγού TAP θα δώσει τη δυνατότητα τροφοδότησης αστικών και βιομηχανικών περιοχών κατά μήκος της όδευσης, όπου δεν υπάρχει ανεπτυγμένο δίκτυο του ΔΕΣΦΑ. Η δημιουργία των κατάλληλων υποδομών για την τροφοδότηση αυτών των περιοχών προβλέπεται εξάλλου και στη σύμβαση Φιλοξενούσας Χώρας, που υπεγράφη μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κοινοπραξίας TAP.
ΓΕΩΤΕΕ: Οι τιμές δεν θα μειωθούν
Μιλώντας, ωστόσο, στο Αθηναικό Πρακτορείο ειδήσεων, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας Ζαφείρης Μυστακίδης, υποστηρίζει: "Ο σκοπός του αγωγού είναι η μεταφορά τράνζιτ αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στη Δυτική Ευρώπη. Συνεπώς, δεν θα πάρει αέριο η περιοχή από τον αγωγό και άρα δεν θα μειωθούν οι τιμές".
Προσθέτει δε, ότι ελάχιστα θα είναι και τα οφέλη για την οικονομία: "Δεν θα καταναλώσουμε στην περιοχή το αέριο. Επίσης δεν έχουν καθοριστεί συγκεκριμένα αντισταθμιστικά οφέλη και θα πληρώνονται τέλη διέλευσης μόνο στο Υπουργείο Οικονομικών. Ελάχιστα οφέλη θα υπάρξουν, μόνο αν εργαστούν τοπικά συνεργεία ή γίνουν προμήθειες από τοπικές επιχειρήσεις για την κατασκευή. Δεν υπάρχει όμως σχετική δέσμευση".
Περιφέρεια Αν.Μακεδονίας-Θράκης: "Θα επιμείνουμε για περισσότερο αέριο και χαμηλότερες τιμές"
Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Αρης Γιαννακίδης σημειώνει πως, στη μελέτη [της κοινοπραξίας], επισημαίνεται ότι αν είναι αναγκαίο, η εταιρεία θα εξετάσει την εγκατάσταση σημείων σύνδεσης με το εθνικό σύστημα, στην επόμενη φάση σχεδιασμού και σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση.
Ο ίδιος είναι αποφασισμένος να επιμείνει ιδιαίτερα σε αυτό, καθώς, όπως λέει, "είναι φανερό ότι η οικονομία της περιοχής μας θα έχει οφέλη μόνο εφόσον τροφοδοτηθεί με αέριο και μάλιστα χαμηλότερης τιμής, κάτι που θα θέσουμε επιτακτικά στις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές, για λογαριασμό όλων των κοινωνικοοικονομικών φορέων της περιφέρειας".
Περιφέρεια Κ.Μακεδονίας: Η πολιτεία να θέσει τώρα τα θέματα τιμολόγησης και τροφοδοσίας
Ερωτηθείς για το ίδιο θέμα, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, απαντά: "Όσον αφορά την τιμολόγηση και την τροφοδοσία, πεποίθησή μου είναι ότι η πολιτεία και τα αρμόδια υπουργεία πρέπει να θέσουν τα συγκεκριμένα ζητήματα τώρα, όσο διαρκούν οι διαδικασίες σε προπαρασκευαστικό στάδιο".
Προσθέτει δε, ότι στόχος είναι τα οφέλη από την κατασκευή και λειτουργία του ΤAP να διαχυθούν σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία.
Περιφέρεια Δ.Μακεδονίας: Να μη μείνουμε απλώς ενεργειακοί "τροχονόμοι"
Στη Δυτική Μακεδονία, όπου οι χαμηλές θερμοκρασίες επεκτείνουν, κατά τόπους, τις απαιτήσεις θέρμανσης στους οκτώ μήνες ετησίως, η δημιουργία του αγωγού δημιουργεί μια νέα προοπτική, σύμφωνα με τον εκεί περιφερειάρχη Γεώργιο Δακή.
"Η Περιφέρεια αποκτά πλέον πρόσβαση και στο φυσικό αέριο [...]. Η ασφάλεια τροφοδοσίας των εν ενεργεία συστημάτων τηλεθέρμανσης, αλλά και η δυνατότητα χωρικής επέκτασής τους στο σύνολο των αστικών και ημιαστικών κέντρων της δυτικής Μακεδονίας τίθενται πλέον σε καινούργια βάση[...] Θεωρώ ότι τα οφέλη από τη διέλευση του αγωγού θα διαχυθούν μεσοπρόθεσμα στο σύνολο της περιφέρειας" σημειώνει.
"Η δυτική Μακεδονία απορροφά το 12% της συνολικής επίπτωσης του έργου για τη Βόρεια Ελλάδα σε όρους προστιθέμενης αξίας, δηλαδή περίπου 2,4 δισ. ευρώ για την περίοδο 2015-2068" υπογραμμίζει ο κ. Δακής, επικαλούμενος την προαναφερθείσα μελέτη του ΙΟΒΕ.
Κατά τον ίδιο, "η προοπτική να μην αξιοποιηθούν αποτελεσματικά οι ευκαιρίες που δίνει η διέλευση του αγωγού από την περιοχή και να παραμείνουμε απλοί ενεργειακοί τροχονόμοι, αποτελεί τη χειρότερη απειλή".
Πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν;
Αν η Ευρώπη αναμένει εναγωνίως το αζέρικο αέριο που θα μεταφέρει ο Διαδριατικός Αγωγός, οι νομοί από τους οποίους διέρχεται ο TAP στην Ελλάδα προσβλέπουν στο άνοιγμα θέσεων εργασίας, κυρίως στο κατασκευαστικό κομμάτι.
Ωστόσο, αυτοδιοικητικοί και επιστημονικοί φορείς και εκπρόσωποι εργαζομένων εκφράζουν επιφυλάξεις τόσο ως προς το κατά πόσον, τελικά, θα τονωθεί η απασχόληση, όσο και για τις εργασιακές σχέσεις που θα ισχύσουν.
Νάουσα: "Με την ανεργία στο 60% δεν μας σώζει η εκ περιτροπής εργασία"
Μεταξύ άλλων, ο αγωγός θα περάσει από τη Νάουσα, μια περιοχή όπου η καθίζηση του κάποτε κραταιού κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας έχει απογειώσει την ανεργία κοντά στο 60%, καθώς από 4500 εργαζομένους στα εργοστάσια του κλάδου έχουν σήμερα απομείνει λιγότεροι από 200, όπως λέει ο πρόεδρος του εκεί Εργατικού Κέντρου Θανάσης Τσίτσης.
Περιμένουν οι εργαζόμενοι κάποια 'ανάσα' από τον αγωγό; "Ενδέχεται να δημιουργηθούν κάποιες θέσεις εργασίας, αλλά το ζήτημα δεν είναι αυτό. Οι θέσεις αυτές, ακόμη και να ανοίξουν, θα είναι εκ περιτροπής, με μισθούς πείνας των 500 ευρώ. Δεν θα λύσουν το πρόβλημά μας" λέει στο ΑΠΕ.
Ροδόπη: "Οι ξένες εταιρείες δεν προσλαμβάνουν ντόπιους"
Μικρό καλάθι κρατάει και ο Παντέλης Μαγαλιός, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, μιας περιοχής όπου η ανεργία τείνει πλέον στο 45%-46%. "Ο ήδη υφιστάμενος αγωγός αερίου στην περιοχή μας, παρότι πέρασε μέσα από τις Σάπες, δεν πήρε ούτε έναν εργαζόμενο από το νομό. Μια ιταλική εταιρεία, που έφτιαξε εδώ πυλώνες της ΔΕΗ, απασχόλησε Ρουμάνους και Βούλγαρους εργάτες, όχι ντόπιους. Όλα αυτά με κάνουν επιφυλακτικό, δεν νομίζω ότι ο αγωγός θα φέρει θέσεις εργασίας" ισχυρίζεται, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ.
Κατοικημένες περιοχές, κυρίως κοντά στις εγκαταστάσεις φιλοξενίας εργαζομένων στο έργο, εκτιμάται ότι είναι πιθανόν να επωφεληθούν
ΓΕΩΤΕΕ: Εργαζόμενοι με ειδικό καθεστώς;
Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας κ.Μυστακίδης σημειώνει: "Προβλέπεται ότι οι εργαζόμενοι στην κατασκευή [...]θα είναι σε ειδικό εργασιακό καθεστώς. Μάλιστα, η κοινοπραξία δεν δεσμεύεται ακόμα για την τοπική προέλευση των εργαζομένων".
Πρόσθετες ευκαιρίες απασχόλησης γύρω απ' τα "χωριά" των εργαζομένων;
Βάσει των τεχνικών απαιτήσεων του έργου, λέει ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας, "η ζήτηση για ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο, κατά μήκος της όδευσης, προβλέπεται ότι θα είναι σχετικά χαμηλή. Οφέλη θα προκύψουν για την τοπική απασχόληση, εφόσον γίνουν πράξη οι διαβεβαιώσεις της κατασκευάστριας ότι θα χρησιμοποιηθεί στο μέτρο του δυνατού εργατοτεχνικό δυναμικό και μηχανικά μέσα από την περιφέρειά μας".
Επιπλέον, επισημαίνει, κατοικημένες περιοχές, κυρίως κοντά στις εγκαταστάσεις φιλοξενίας εργαζομένων στο έργο, εκτιμάται ότι είναι πιθανόν να επωφεληθούν μέσω πρόσθετων ευκαιριών απασχόλησης, αλλά και τής κατανάλωσης στην τοπική αγορά.
Έξι χιλιάδες εργαζόμενοι γύρω από τις περιοχές κατασκευής
Θετική επιρροή στην απασχόληση, με δημιουργία άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας, "βλέπουν" οι περιφερειάρχες Δυτικής Μακεδονίας και Κεντρικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με τον κ.Δακή, "αν ληφθεί υπόψη πως γύρω από τις περιοχές κατασκευής του αγωγού θα υπάρχουν περίπου 6000 εργαζόμενοι, γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης και δραστηριοποίησης επιχειρήσεων, όχι μόνο στον αμιγώς τεχνικό τομέα, αλλά και στον κλάδο της παροχής υπηρεσιών υποστήριξης".
Από την πλευρά του, ο κ.Τζιτζικώστας τονίζει ότι "πρόκειται για μια τεράστια επένδυση, η οποία θα δημιουργήσει άμεσα 2000 και έμμεσα 10.000 θέσεις εργασίας, δίνοντας σημαντική ανάσα στο μείζον πρόβλημα της ανεργίας, που πλήττει την Κεντρική Μακεδονία".
"Σχετικά χαμηλή" η ζήτηση για τοπικό ανειδίκευτο δυναμικό, λέει η TAP AG
Σύμφωνα με τη ΜΠΚΕ της κοινοπραξίας TAP AG,η οποία επικαλείται τη μελέτη του ΙΟΒΕ, η κύρια φάση της κατασκευής του έργου, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας του σταθμού ξεστροπαγίδας στις Σέρρες, θα δημιουργήσει στην Ελλάδα 2.700 θέσεις εργασίας.
"Ανάλογα με τη στρατηγική του ΤΑP AG για τον διαγωνισμό είναι πιθανό να ανατεθεί σε έναν ή περισσότερους εργολάβους και σε έναν αριθμό τοπικών υπεργολάβων η μελέτη, προμήθεια υλικών και κατασκευή του έργου. Συνεπώς, το εργατικό δυναμικό των κατασκευαστικών εργασιών, κατά πάσα πιθανότητα θα αποτελείται από Ελληνες και ξένους εργάτες. Για την κατασκευή θα απαιτηθεί σε μεγάλο βαθμό ένα καταρτισμένο και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Είναι πιθανό, επομένως, η ζήτηση για ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό [...]να είναι σχετικά χαμηλή [...] H TAP θα ενθαρρύνει τους εργολάβους να προμηθευτούν αγαθά και υπηρεσίες από τοπικούς προμηθευτές και να παρέχουν ευκαιρίες για προσλήψεις" υπογραμμίζεται στη ΜΠΚΕ.
Πιθανά προβλήματα
Όπως προαναφέρθηκε, στην Ελλάδα θα αναπτυχθούν τα 543 από τα συνολικά 863 χιλιόμετρα του αγωγού, με υψηλές τεχνικές απαιτήσεις -αφού όπως προαναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο TAP θα συναντηθεί με 1.443 υποδομές- αλλά και με προκλήσεις διαφορετικού χαρακτήρα, περιβαλλοντικές και άλλες (π.χ., οι προαναφερθείσες αποζημιώσεις).
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την προς έγκριση ΜΠΚΕ της κοινοπραξίας, η συνολική ζώνη εργασίας του αγωγού θα απαιτήσει 20.000 στρέμματα γης, το 80% των οποίων αφορά αγροτική γη.
Ωστόσο, "έχουν εντοπιστεί συγκεκριμένες περιοχές κατά μήκος της διαδρομής, οι οποίες έχουν υψηλή οικολογική αξία. Η συνολική απώλεια οικοτόπων εθνικής και ευρωπαϊκής σημασίας από τη ζώνη εργασίας ανέρχεται σε 3760 στρέμματα περίπου" αναφέρεται στη Μελέτη.
Πώς θα επηρεαστούν το περιβάλλον και οι οικότοποι;
Ο αγωγός θα διασχίσει επτά περιοχές του ευρωπαϊκού δικτύου NATURA 2000, θα διέλθει πλησίον των ορίων δύο εθνικών πάρκων (Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και Κορώνειας-Βόλβης)και θα περάσει από οκτώ εθνικούς χώρους, που έχουν χαρακτηρισθεί καταφύγια άγριας ζωής (από έξι εξ αυτών, πάντως, διέρχεται ήδη και ο αγωγός του ΔΕΣΦΑ).
Σύμφωνα με τη ΜΠΚΕ της κοινοπραξίας, οι ειδικές περιοχές διατήρησης ή προστασίας, κατά μήκος του αγωγού είναι: το νότιο δασικό σύμπλεγμα Εβρου (σε μήκος 13,6 χλμ), ο ποταμός Φιλιούρης (περίπου 300 μέτρα), η περιοχή Λιμνών και λιμνοθαλασσών Θράκης (4,3 χλμ), το Δέλτα του Νέστου και τις Λιμνοθάλασσες Κεραμωτής και Νήσου Θασοπούλας (επίσης 4,3 χλμ), το Δέλτα των ποταμών Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα-Αλυκή Κίτρους και Ευρύτερη περιοχή Αξιούπολης (1,4 χλμ).
Η κοινοπραξία έχει ήδη ανακοινώσει μέτρα προστασίας στη ΜΠΚΕ, τα οποία φαίνεται ότι ικανοποιούν σε πρώτη φάση τους φορείς. "Στην Ανατολική Μακεδονία" σημειώνει ο κ.Μυστακίδης (ΓΕΩΤΕΕ), "ο αγωγός διέρχεται μόνο από μια περιοχή Νatura (ποταμός Νέστος). Τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε αυτή είναι ικανοποιητικά και δεν θα επηρεαστεί το οικοσύστημα".
Απ΄ την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιος Δακής προειδοποιεί ότι "η περιφέρεια δεν προτίθεται να κάνει εκπτώσεις κανενός είδους στην τήρηση των περιβαλλοντικών κανόνων και περιορισμών", προσθέτοντας πάντως ότι από τη μέχρι στιγμής συνεργασία με τους υπευθύνους εκτιμά ότι θα υιοθετηθούν οι βέλτιστες λύσεις για την προστασία των οικοσυστημάτων.
Τι συμβαίνει στην περιοχή των Τεναγών Φιλίππων;
Στο μεταξύ, την ανάγκη χάραξης του αγωγού εκτός των Τεναγών Φιλίππων επισημαίνουν οι φορείς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς -όπως επισημαίνουν- αυτή η "διαδρομή" εγκυμονεί κινδύνους.
"Εκεί υπάρχει υψηλή συγκέντρωση οργανικής ουσίας, με αποτέλεσμα το φαινόμενο συνίζησης (καθίζησης του εδάφους κατά μέσο όρο 4 μέτρα), μεγάλη πιθανότητα εκούσιας ή ακούσιας πυρκαγιάς του εδάφους, έντονα πλημμυρικά φαινόμενα. Οι απαντήσεις της εταιρείας για το θέμα δεν μας καθησύχασαν" υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ της περιφέρειας.
Ο δε περιφερειάρχης Αρης Γιαννακίδης διατυπώνει την εκτίμηση ότι, λόγω ακριβώς αυτής της ιδιομορφίας, "σε μικρό χρονικό διάστημα θα υπάρξει πτώση του επιπέδου του εδάφους και αποκάλυψη του αγωγού". Ο ίδιος επισημαίνει ότι το πρόβλημα τέθηκε ήδη υπόψη των στελεχών της TAP, σε συνάντηση στην Κομοτηνή, και αναλήφθηκε πρωτοβουλία, από την περιφέρεια, για τη διατύπωση τεκμηριωμένης άλλης όδευσης, εναλλακτικής των Τεναγών Φιλίππων.
Πώς θα επηρεαστεί η γεωργία;
Στην περιοχή της Δράμας, της Καβάλας και των Σερρών, ο αγωγός έχει μήκος περίπου 142 χλμ. "Σε γεωργική γη είναι 124 χλμ και σε δασικές και λιβαδικές εκτάσεις 18 χλμ. Κατά προσέγγιση 2.840 στρέμματα δεν θα μπορούν να καλλιεργηθούν με πολυετείς καλλιέργειες και 1352 στρέμματα δεν θα μπορούν να καλλιεργηθούν καθόλου. Εκτίμηση του αγροτικού εισοδήματος που θα απολεσθεί δεν μπορεί να γίνει χωρίς ολοκληρωμένη αγροτο-οικονομοτεχνική μελέτη, διότι αυτό εξαρτάται από την καλλιέργεια, τις εδαφοκλιματικές συνθήκες της κάθε περιοχής και τις εκάστοτε τιμές παραγωγού" σημειώνει ο κ.Μυστακίδης.
Ο κ.Γιαννακίδης αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι πέραν της αδυναμίας ανάπτυξης πολυετών καλλιεργειών, σε απόσταση 40 μέτρων από τις δύο πλευρές του αγωγού (20 συν 20), σε όλο του το μήκος και για όλη την περίοδο λειτουργίας του, δεν θα επιτρέπεται να αναγερθούν κτήρια όπως γεωργικές αποθήκες ή σταβλικές εγκαταστάσεις.
Η πιθανή επίδραση του έργου στη δημόσια υγεία αφορά 100.000 ανθρώπους σε ακτίνα 17 χιλιομέτρων
Υπάρχουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία;
Σύμφωνα με το ΓΕΩΤΕΕ ανατολικής Μακεδονίας, η πιθανή επίδραση του έργου στη δημόσια υγεία αφορά 100.000 ανθρώπους σε ακτίνα 17 χιλιομέτρων. Σε υπόμνημά του προς τις αρμόδιες αρχές, το ΓΕΩΤΕΕ εξέφρασε πρόσφατα τους φόβους του για την υγεία ιδιαίτερα των κατοίκων του χωριού Κωνσταντινάτο, λόγω αύξησης των οξειδίων του αζώτου από το 19,5% στο 70%.
"Ωστόσο, η επίδραση είναι ευρύτερη, καθώς η πεδιάδα των Σερρών αποτελεί κλειστό λεκανοπέδιο με συχνή εμφάνιση του φαινομένου θερμοκρασιακής αναστροφής με εγκλωβισμό των ρύπων με ένα τρόπο όπως συμβαίνει στην Αθήνα" υποστηρίζει ο κ.Μυστακίδης.
Ο ΤΑΡ και η ενεργειακή τροφοδοσία Βαλκανίων-Δυτικής Ευρώπης

Με τον TAP θα ανοίξει ο λεγόμενος Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, παρέχοντας μια νέα πηγή φυσικού αερίου.
Μέσω του αγωγού θα τροδοφοτούνται με αέριο διάφορες χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης (πχ, Βουλγαρία, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο και Κροατία). Παράλληλα, η προσαιγιάλωση του στις ακτές της Ιταλίας, της τρίτης μεγαλύτερης αγοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη, παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά αερίου απ' την Κασπία προς Γερμανία, Γαλλία, Μ.Βρετανία, Ελβετία και Αυστρία.
Ωστόσο, οι ποσότητες δεν θα είναι τεράστιες. Προς τι τότε όλη αυτή η συζήτηση για τον Νότιο Διάδρομο και τον TAP, με δεδομένο ότι η αρχική δυναμικότητά του -10 bcm- δεν θα καλύπτει παρά μόνο το 2% της κατανάλωσης αερίου στην ΕΕ;
Η απάντηση, λένε οι υποστηρικτές του έργου, βρίσκεται στη μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία που προσφέρει στην Ευρώπη η πρόσβαση στα κοιτάσματα του Αζερμπαϊτζάν, η οποία αποδυναμώνει τον κυρίαρχο ρόλο της Ρωσίας και της Gazprom και δημιουργεί προϋποθέσεις για τιμές βασισμένες περισσότερο στους κανόνες προσφοράς και ζήτησης.
Σύμφωνα με πρόσφατη (20/8/2013) έκθεση του "think tank" του αμερικανικού Κογκρέσου (Congressional Research Service- CRM), το 2012 η Ρωσία ήταν υπεύθυνη για το 34% των ευρωπαϊκών εισαγωγών αερίου, ενώ η Γερμανία βασίστηκε στη ρωσική τροφοδοσία για το 35% των εισαγωγών της.
Μάλιστα, συνεχίζει η μελέτη, παράγοντες όπως το σχεδιαζόμενο κλείσιμο των πυρηνικών εργοστασίων της Γερμανίας αναμένεται να αυξήσουν περαιτέρω την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο.
Το ασιατικό "αντίδοτο" και οι διμερείς συμφωνίες

Η εξάρτηση αυτή, όμως, θεωρέιται αμφίδρομη, αφού και η Ρωσία απολαμβάνει σημαντικά οικονομικά οφέλη από τις εξαγωγές αερίου στην Ευρώπη. Έτσι, η Ρωσία αναζητά νέους πελάτες.
Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στην έκθεση της CRM, μέχρι το 2030, η ρωσική κυβέρνηση σχεδιάζει να έχει αυξήσει τις εξαγωγές της προς τις αγορές της Ασίας όπως η Κίνα, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, ώστε να φτάσουν να αντιστοιχούν στο 19-20% των συνολικών πωλήσεών της.
Παράλληλα, κρατικές εταιρείες- κολοσσοί, όπως η Gazprom, προσπαθούν να διατηρήσουν στιβαρή παρουσία στην Ευρώπη, αφενός επιδιώκοντας τη σύναψη μακροπρόθεσμων διμερών συμφωνιών προμήθειας αερίου με χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Βουλγαρία, και αφετέρου στοχεύοντας σε εξαγορές μεριδίων σε ευρωπαϊκά δίκτυα διανομής και αποθήκευσης.
Τα ψυχολογικά οφέλη για την Ελλάδα

Τα οφέλη όλων αυτών των εξελίξεων για την Ελλάδα προχωρούν πέραν του ενεργειακού κομματιού, αφού εκτός τού ότι δημιουργούν "μαγιά" για την προσέλκυση επενδύσεων και σε άλλους κλάδους, που σχετίζονται εμμέσως με την ενέργεια, δημιουργούν ένα σημαντικό ψυχολογικό πλεονέκτημα.
Όπως δήλωσε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα, Ραχμάν Μουσταφάγιεφ, "Ο TAP [...] είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για την Ελλάδα, τόσο οικονομικά-εμπορικά, όσο και στρατηγικά [...] Ο ΤAP δεν είναι μόνο αγωγός. Είναι και ψυχολογικά ένα σημαντικό βήμα, που θα δώσει ώθηση στην Ελλάδα".
Ο ρόλος του ΔΕΣΦΑ ως διαχειριστή της αγοράς

Ο TAP θα δώσει μεγάλη ώθηση και στον Διαχειριστή του Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ). Ερωτηθείς για τον ρόλο που θα διαδραματίσει ο ΔΕΣΦΑ στη λειτουργία και συντήρηση του ελληνικού τμήματος του αγωγού, ο κ.Παπαρσένος επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η συμφωνία συνεργασίας, που υπεγράφη μεταξύ TAP και ΔΕΣΦΑ, έχει τρεις βασικούς πυλώνες συνεργασίας: την εκατέρωθεν ανταλλαγή τεχνικών στοιχείων για την υλοποίηση του αγωγού, την παροχή υπηρεσιών τεχνικής Λειτουργίας και Συντήρησης από το ΔΕΣΦΑ προς τον TAP για το ελληνικό τμήμα και την εξέταση ευκαιριών για την από κοινού ανάληψη δραστηριοτήτων και συνεργασιών υποστήριξης του εν λόγω έργου και εκτός ελληνικών συνόρων.
"Ήδη έχουν συσταθεί από κοινού τεχνικές επιτροπές, με εξειδικευμένα στελέχη των δύο εταιρειών, οι οποίες συνεργάζονται για την επίτευξη και υλοποίηση αυτών" επισημαίνει ο κ.Παπαρσένος.
Κατά τον ίδιο, η υλοποίηση του αγωγού ΤΑΡ, η δεύτερη αναβάθμιση του τερματικού σταθμού ΥΦΑ της Ρεβυθούσας, αλλά και τα υπόλοιπα στρατηγικά σχέδια του ΔΕΣΦΑ, θα μετατρέψουν την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο φυσικού αερίου.
"Θα υπάρξει ανάγκη για τη σύσταση μίας ενιαίας αγοράς, η οποία θα έχει ως αντικείμενο τις συναλλαγές φυσικού αερίου, μεταξύ των προμηθευτών για την προαγωγή του υγιούς ανταγωνισμού. Ο ΔΕΣΦΑ έχει ως στρατηγικό στόχο να οργανώσει την εν λόγω αγορά και να τη διαχειριστεί ως λειτουργός αυτής" καταλήγει._
ΑΠΕ

Ποια ενεργειακά έργα θα γίνουν στην περιοχή μας

                                 
Ποια ενεργειακά έργα θα γίνουν στην περιοχή μας
Οκτώ έργα για την Ελλάδα συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο της Κομισιόν με 250 έργα υποδομής στον τομέα της ενέργειας, που θα μπορούν να είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση ύψους 5,85 δισ. ευρώ την περίοδο 2014- 20.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρόκειται για «έργα κοινού ενδιαφέροντος», για τα οποία θα προβλέπονται ταχείες διαδικασίες αδειοδότησης και ευνοϊκότερες ρυθμίσεις, καθώς και δυνατότητα πρόσβασης στον χρηματοδοτικό μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη».
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στόχος της Επιτροπής είναι να επιτευχθεί η ταχύτερη υλοποίηση των έργων και η προσέλκυση επενδυτών. Όταν περατωθούν, τα έργα αυτά εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν τα κράτη - μέλη να ολοκληρώσουν τις ενεργειακές τους αγορές και να διαφοροποιήσουν τις πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούν. Τα έργα θα οδηγήσουν επίσης σε μεγαλύτερη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και, κατά συνέπεια, σε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Ειδικά για την Ελλάδα έχουν επιλεγεί τα εξής έργα:
  • H ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Βουλγαρίας, μεταξύ Ανατολικής Μαρίτσα- Νέα Σάντας.
  • Η διασύνδεση Ισραήλ- Κύπρου- Ελλάδας (Χαντέρα-Αττική).
  • Το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στην Αμφιλοχία.
  • Η διασύνδεση Κομοτηνής- Στάρα Ζαγορά (φυσικό αέριο).
  • Οι σταθμοί αποθήκευσης LNG (φυσικό αέριο) στην Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα.
  • Παρεμβάσεις στους υπάρχοντες αγωγούς στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα μεταξύ Κούλα-Σιδηροκάστρου.
  • Παρεμβάσεις στους σταθμούς στους Κήπους, αλλά και στον αγωγό μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας (ITGI).
  • Ο υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου Ισραήλ-Κύπρου- Ελλάδας μέσω Κρήτης.

«Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι περιορισμένοι πόροι που έχουμε στη διάθεσή μας θα χρησιμοποιούνται με συνετό τρόπο και στους τομείς που θα αποφέρουν τα περισσότερα οφέλη για τους ευρωπαίους καταναλωτές. Με τα έργα αυτά, και τα συνεπαγόμενα οφέλη, ευελπιστούμε επίσης ότι θα προσελκύσουμε περισσότερους επενδυτές», δήλωσε ο επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε. Γκίντερ Έτινγκερ.
Για τα έργα αυτά προβλέπονται ταχύτερες διαδικασίες σχεδιασμού και αδειοδότησης (υποχρεωτική μέγιστη προθεσμία 3,5 ετών), ενώ μία μόνο αρμόδια εθνική αρχή θα λειτουργεί ως σημείο ενιαίας εξυπηρέτησης για τις διαδικασίες αδειοδότησης. Προβλέπεται επίσης μικρότερο διοικητικό κόστος για τους διαχειριστές των έργων και τις αρχές χάρη στις εξορθολογισμένες διαδικασίες εκτίμησης του περιβαλλοντικού αντίκτυπου, με παράλληλη όμως τήρηση των απαιτήσεων της κοινοτικής νομοθεσίας, καθώς και μεγαλύτερη διαφάνεια και συμμετοχή του κοινού.
Προβλέπεται, επίσης, αυξημένη προβολή και ελκυστικότητα των έργων για τους επενδυτές, χάρη στη βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου, ώστε το κόστος να κατανέμεται στις χώρες που θα αντλούν τα μεγαλύτερα οφέλη από το ολοκληρωμένο έργο, αλλά και δυνατότητα χρηματοδότησης από τον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη», που θα συμβάλει σημαντικά στην κινητοποίηση των απαραίτητων ιδιωτικών και δημόσιων πόρων.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, η χρηματοδότηση θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη το 2014. Για να συμπεριληφθεί στον κατάλογο ένα έργο, πρέπει να αποδίδει σημαντικά οφέλη σε τουλάχιστον δύο κράτη μέλη, να συμβάλει στην ολοκλήρωση της αγοράς και την τόνωση του ανταγωνισμού, να ενισχύει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και να μειώνει τις εκπομπές CO2

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ANTIGOLD ΛΟΓΙΚΕΣ... ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΔΕΝ ΑΠΕΤΡΕΨΑΝ ΤΟΝ ΝΥΝ ΕΦΙΑΛΤΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ? (Βίντεο)

 



Αλλεπάλληλες φορές οι αντίχρυσοι "αγωνιστές" σε Χαλκιδική και Θράκη προβάλλουν έναν σωρό κούφια επιχειρήματα, ως παραδείγματα μορφών "εναλλακτικής" αναπτυξιακής λογικής, που βασίζεται επάνω στη δική τους λογική για "αειφορία" και "βιωσιμότητα", όπου δε χωρά επ' ουδενί η μεταλλευτική δραστηριότητα.

Ως παραδείγματα τέτοιων μορφών εναλλακτικής ανάπτυξης μας παρουσιάζουν τη μονοκαλλιέργεια της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της μελισσοκομίας, του αγροτουρισμό ή την παραγωγική σύνθεση και συνύπαρξη μόνο αυτών των δραστηριοτήτων. Τις υποστηρίζουν πολύ θερμά στα σχέδια... επί χάρτου. Στην.. πράξη όμως πως εφαρμόζουν αυτά τα σχέδια;

Ακούστε λοιπόν στο βίντεο που ακολουθεί το... special εμπαιγμό που όπως καταγγέλλει, έζησε πριν από λίγα χρόνια από στελέχη της Νομαρχίας Ροδόπης, ένας παλιννοστούντας κάτοικος των Σαπών από την πρώην Σοβιετική Ένωση, ο οποίος ήθελε να μπει στο επιδοτούμενο πρόγραμμα νέων αγροτών, έχοντας αγοράσει όπως λέει μόνος του 18 στρέμματα αγροτικής γης.

Σημαντικές λεπτομέρειες για την κατανόηση της ιστορίας.

    • Αυτός ο κάτοικος Σαπών έχει 4 παιδιά και ανήκει στο 90% των άνεργων κατοίκων της περιοχής, που δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις βασικές πρώτες ανάγκες τους (όπως λέει εδώ και ο αντίθετος στην επένδυση χρυσού δήμαρχος Σαπών Ηλίας Ιωαννάκης) και επιθυμεί διακαώς να γίνει η μεταλλευτική επένδυση για να μπορέσει να αναπνεύσει οικονομικά όχι μόνο αυτός, αλλά ολόκληρη η περιοχή των Σαπών που μαστίζεται από την αναδουλειά και τη δυστυχία.
      • Η απίστευτος εμπαιγμός που καταγγέλλει ότι έζησε αυτός ο κάτοικος Σαπών συνέβη επί Νομάρχίας Άρη Γιαννακίδη, ο οποίος είναι ο νυν Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και πολύ γνωστός για τις αντιμεταλλευτικές κορώνες του, αλλά εξακολουθεί να μιλάει για εναλλακτικές και βιώσιμες μορφές οικονομικής ανάπτυξης, αποφεύγοντας οποιαδήποτε συζήτηση για την αξιοποίηση των χρυσών κοιτασμάτων της Ροδόπης.

      Θεωρούμε βέβαιο πως στον ελιτίστικο κύκλο των αντίχρυσων της Θράκης αυτός ο πολύτεκνος πατέρας χαρακτηρίζεται ήδη "χρυσοθήρας", "μισθοφόρος", "προδότης" και "καταστροφέας του τόπου του για λίγα ευρώ"...

      Θεωρούμε εξίσου βέβαιο, ότι απουσιάζει η αυτοκριτική από αυτούς τους δήθεν "οικολόγους" και κάποιους θεσμικούς άρχοντες ταυτόχρονα, για τα λάθη και τις παραλείψεις που έκαναν με τις πολιτικές που εφάρμοσαν και έφεραν το λαό της Θράκης στο κατώφλι της απόγνωσης και της αγανάκτησης.

      Και το πιο τραγικό απ' όλα; Οι ίδιοι τοπικοί άρχοντες συνεχίζουν να συμπεριφέρονται πολιτικά στο ίδιο μοτίβο, μη αναλογιζόμενοι ότι και αυτοί έχουν μερίδιο ευθύνης για το πρόσφατο παρελθόν, αλλά και για τον εγκλωβισμό που ζουν οι πολίτες τους και στο παρόν.
       
       

      Προχωρά η μονάδα επεξεργασίας απορριμάτων στην Αλεξανδρούπολη


      Προχωρά η μονάδα επεξεργασίας απορριμάτων στην Αλεξανδρούπολη
      Συνέντευξη τύπου με θέμα την κατασκευή στην Αλεξανδρούπολη της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης παραχώρησε ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, κ. Ευάγγελος Λαμπάκης, την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου στο γραφείο του στο Δημαρχείο.
      Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο κ. Λαμπάκης, μεταξύ άλλων, τόνισε:
      «Μετά την υπογραφή των έξι υπουργών στη Διυπουργική Επιτροπή στις 4 Οκτωβρίου, όπου ομόφωνα αποφάσισαν, παρουσία του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, κ. Άρη Γιαννακίδη, του Προέδρου της ΔΙΑΜΑΘ, κ. Κυριάκου Χαρακίρη, και εμού ως Δημάρχου του Δήμου Αλεξανδρούπολης, να συνυπογράψουν το πρακτικό με το οποίο δόθηκε το «πράσινο φως» για την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Δήμο Αλεξανδρούπολης. Είναι ένα γεγονός, το οποίο χαιρετίζω με απόλυτη ικανοποίηση, και βέβαια είναι η επιβράβευση όλων των προσπαθειών που έγιναν από κοινού με απόλυτο συντονισμό της Περιφέρειας, της Διαχειριστικής Αρχής και βέβαια των υπηρεσιών του Δήμου μας.
      Να σας θυμίσω ότι πρόκειται για ένα έργο, το οποίο ο Δήμος Αλεξανδρούπολης το είδε μακροπρόθεσμα και πολύ έντονα, ώστε μέσα από τον προσδιορισμό της αξίας και του οφέλους του να προστρέξουμε πριν από αρκετό καιρό και να κατοχυρώσουμε όλες εκείνες τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις προκειμένου στις 4 του μηνός να πείσουμε τη Διυπουργική Επιτροπή, δηλαδή τους έξι υπουργούς, να υπογράψουν χωρίς καμία αντίρρηση και αμφισβήτηση και επιφύλαξη την κατασκευή αυτού του εργοστασίου για το λόγο ότι ήμασταν καλά προετοιμασμένοι. Άλλοι δήμοι δεν έχουν προσδιορίσει ακόμη το χώρο στον οποίο θα γίνει ή πρέπει να γίνει μια μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων που έχει αποφασιστεί να γίνουν στις 13 περιφέρειες, σε 26 σημεία σε όλη τη χώρα, εμείς προστρέξαμε και ετοιμάσαμε ένα χώρο 543 στρεμμάτων στον υφιστάμενο χώρο του ΧΑΔΑ μας στην επαρχιακή οδό προς τον Άβαντα, όπου κατοχυρώσαμε δημόσια έκταση και ταυτόχρονα προβήκαμε σε όλες τις ενέργειες προκειμένου να απαλλοτριώσουμε εκτάσεις, να εκδοθεί η δικαστική απόφαση και να τα παρουσιάσουμε αυτά στη Διυπουργική, ως έτοιμοι απόλυτα με εχέγγυα, προκειμένου οι υπουργοί να πουν το «ναι».
      Πρόκειται για ένα εργοστάσιο, η αξία του οποίου προϋπολογίζεται στα 77 εκατ. ευρώ, δίπλα στον ΧΥΤΥ, προϋπολογισμού 8,5 εκατ. ευρώ. Έτσι λοιπόν με το σύμπλεγμα του ΧΥΤΎ και της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων δημιουργείται ένας χώρος στον οποίο θα έρχονται τα σύμμικτα απορρίμματα από τη Ροδόπη και τον Έβρο και θα περνάνε στο μεγάλο τμήμα του εργοστασίου της ανακύκλωσης, αφού γίνεται πρώτα η προεπιλογή τους, με αποτέλεσμα να ανακυκλώνεται ένα μεγάλο μέρος τους. Από εκεί θα πηγαίνει ένα τμήμα στην κομποστοποίηση, θα υπάρχει τμήμα εκμετάλλευσης βιοαερίου, και ότι απομένει, ένα ελάχιστο υπόλειμμα, θα καταλήγει στον ΧΥΤΥ. Όλο αυτό το σύστημα προβλέπεται να λειτουργήσει και να καλύψει τις ανάγκες των δύο νομών Ροδόπης και Έβρου για 27 ολόκληρα χρόνια. Έτσι θα συμπλέουμε με τη νομοθεσία της Ε.Ε. και θα έχουμε και οφέλη, γιατί πρόκειται περί ενός εργοστασίου του οποίου οι απευθείας και έμμεσες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα ξεπεράσουν τις 300. Ένα πολύ μεγάλο εργοστάσιο δίπλα στο οποίο στο πέρασμα του χρόνο θα μπορούν να λειτουργήσου και άλλες επιχειρήσεις.
      Με αυτό λοιπόν το σύμπλεγμα του ΧΥΤΥ και της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, έργο ύψους 85 εκατ. ευρώ, συν τα 54,5 εκατ. που έχουμε απορροφήσει έως τώρα ή έχουμε συμβασιοποιήσει από το ΕΣΠΑ, κατατάσσουν τον Δήμο Αλεξανδρούπολης στους πρώτους Δήμους στην Ελλάδα σε απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ».

      Το Καζίνο της Ξάνθης ανακοίνωσε επίσημα στον STATUS την πρόθεσή του να μετεγκατασταθεί στην Αλεξανδρούπολη.

                                       
      Το Καζίνο της Ξάνθης ανακοίνωσε επίσημα στον STATUS την πρόθεσή του να μετεγκατασταθεί στην Αλεξανδρούπολη.
      Τέλος στις φήμες για το Καζίνο της Ξάνθης έβαλε σήμερα το πρωί στον STATUS 94.2, ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης Κώστας Πηλαδάκης μιλώντας για πρώτη φορά στον Σταύρο Αποστολίδη. Ο κ. Πηλαδάκης ανακοίνωσε επίσημα την πρόθεση της επιχείρησης να εγκατασταθεί στην Αλεξανδρούπολη και αποκάλυψε ότι βρίσκεται ήδη στην πόλη αναζητώντας το κατάλληλο σημείο για την εγκατάσταση του Καζίνο. Δήλωσε επίσης ότι για την μετεγκατάσταση δεν απαιτείται ειδική άδεια αφού το καζίνο διαθέτει περιφερειακή άδεια για οποιοδήποτε σημείο στους τρεις νομούς της Θράκης, ωστόσο επιθυμεί την καλή συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς της Αλεξανδρούπολης, τους οποίους θα επιχειρήσει να μεταπείσει αναφερόμενος στις αντιρρήσεις που εξέφρασαν ήδη ο Μητροπολίτης και ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης.
      Ο ιδιοκτήτης του Καζίνο δήλωσε ότι η συνολική επένδυση που σχεδιάζει η εταιρεία του στην Αλεξανδρούπολη θα δημιουργήσει τουλάχιστον 100 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας, πέραν των προηγούμενων 100 που θα καλυφθούν από πρώην εργαζόμενους του Καζίνο στην Ξάνθη, που θα μεταφέρονται καθημερινά στην Αλεξανδρούπολη με έξοδα της εταιρείας . Ο κ. Πηλαδάκης αναφέρθηκε επίσης στην προβλεπόμενη σημαντική αύξηση των δραστηριοτήτων της επιχείρησης σε σύγκριση με την αντίστοιχη στην Ξάνθη, διότι στοχεύει στην προσέλκυση κυρίως Τούρκων πελατών και παικτών και όχι τόσο στους Αλεξανδρουπολίτες. Άλλωστε, όπως τόνισε, και στην Ξάνθη, το ποσοστό των πελατών του Καζίνο από την πόλη ήταν απείρως ελάχιστο σε σύγκριση με τους επισκέπτες από άλλες πόλεις και χώρες.
      Η εταιρεία του Καζίνο σκέφτεται μάλιστα να ναυλώνει και πτήσεις τσάρτερ για την μεταφορά των πελατών της από την Τουρκία συνδέοντας το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης με το αντίστοιχο της Κωνσταντινούπολης σε μόνιμη βάση ακόμη και δύο φορές την εβδομάδα.
      Ο επιχειρηματίας τόνισε ότι όπως προβλέπεται τόσο από την νομοθεσία αλλά και από τους επιπλέον κανόνες λειτουργίας του συγκεκριμένου Καζίνο, θα υπάρχει μέριμνα ώστε να προστατεύονται οι εθισμένοι στον τζόγο και να λαμβάνονται περιοριστικά μέτρα που θα μπορεί πολύ εύκολα να ενεργοποιούν ανά πάσα στιγμή συγγενείς των παικτών. Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί και σε επιχειρήσεις που λειτουργούν ήδη στην Αλεξανδρούπολη πουλώντας παράνομο ηλεκτρονικό τζόγο στους πελάτες τους, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα ελέγχου και περιορισμού του φαινομένου.
      Αναφερόμενος στο θέμα της Μαρίνας σκαφών στην Αλεξανδρούπολη ως ανεκπλήρωτη συμβατική υπόσχεση από το Καζίνο, ο κ. Πηλαδάκης είπε ότι αυτό δεν ήταν υποχρέωση του Καζίνο αλλά συμβατικό δικαίωμα που δεν υλοποίησε γιατί τα κέρδη του Καζίνο στην Ξάνθη δεν ξεπέρασαν ποτέ το προβλεπόμενο στην σύμβαση ποσό. Προτίθεται όμως σε συνεργασία με άλλους ιδιώτες και με τους τοπικούς φορείς να επανεξετάσουν το θέμα με νέες πλέον δυνατότητες επαναδιαπραγμάτευσης.

      www.statusradio.gr/

      Στον Έβρο θα βρεθεί ο Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης.


      65b21f96e88204a4.jpg
       
      Και επίσκεψη στον Έβρο περιλαμβάνει το πρόγραμμα της περιοδείας του Υπουργού Μακεδονίας και Θράκης, Θεόδωρου Καράογλου, στη Θράκη. Η περιοδεία θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 11 έως την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013 και θα ξεκινήσει από την Ξάνθη

      Στις 08.00 το πρωί του Σαββάτου, στο πλαίσιο της νέας αρμοδιότητας του ΥΜΑ-Θ για την ανάπλαση των χερσαίων πυλών εισόδου στη Μακεδονία και τη Θράκη, ο κ. Καράογλου θα επισκεφθεί το τελωνείου Κυπρίνου. Την ίδια ημέρα στις 17:30 θα μεταβεί στο τελωνείο Ορμενίου και στις 18.30 στο τελωνείο Καστανεών.

      Την Κυριακή ο υπουργός θα επισκεφθεί το Διδυμότειχο, όπου θα παραστεί στο μνημόσυνο που θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Παναγίας Ελευθερώτριας υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Μανδριτσιωτών, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τον εκπατρισμό τους. Στις 11.00 θα επισκεφθεί το δημαρχείο Διδυμοτείχου και θα παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις μνήμης που θα λάβουν χώρα στο αμφιθέατρο του Δήμου.

      Διαψεύδονται τα δημοσιεύματα για λουκέτα στα περιφερειακά αεροδρόμια

       



      αεροδρόμιο
      Δεν τίθεται κανένα θέμα κλεισίματος των 22 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, ξεκαθαρίζει το ΤΑΙΠΕΔ, διαψεύδοντας σχετικά δημοσιεύματα.

      Συγκεκριμένα, με αφορμή τα περί εισήγησης των Συμβούλων Lufthansa Consulting για κλείσιμο περιφερειακών αεροδρομίων, το Ταμείο δηλώνει κατηγορηματικά ότι «ουδέποτε έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα, ούτε πρόκειται να τεθεί στο μέλλον»...

      Στην ανακοίνωση του το ΤΑΙΠΕΔ υπενθυμίζει παράλληλα ότι διενεργεί διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό για την αξιοποίηση δύο ομάδων που απαρτίζονται από 14-20 Περιφερειακά Αεροδρόμια μέσω παραχώρησης της εκμετάλλευσής τους σε ιδιώτες επενδυτές.

      Τα υπόλοιπα Περιφερειακά Αεροδρόμια θα μεταφερθούν, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ν.4146/2013, στην Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Περιφερειακών Αεροδρομίων (ΑΕΔιΠΑ), η οποία ανήκει κατά 100% στο Ελληνικό Δημόσιο και αναλαμβάνει μεταξύ άλλων τη λειτουργία, συντήρηση και ανάπτυξή τους.

      Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

      Αλεξανδρούπολη: Η ανάπτυξη 2014-2020 στο περιφερειακό συμβούλιο Αν. Μακεδονίας-Θράκης

      "Η βασική πρόκληση για την επόμενη προγραμματική περίοδο είναι η μέγιστη συμβολή των νέων διαρθρωτικών πόρων στην αναστροφή του κλίματος ύφεσης" ανέφερε, σε δηλώσεις του, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης Άρης Γιαννακίδης, κατά την ανάλυση της πρότασης σχεδιασμού και κατάρτισης του αναπτυξιακού προγραμματισμού περιόδου 2014 - 2020 της Περιφέρειας, που συζητήθηκε -μεταξύ άλλων- στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
      Ταυτόχρονα και σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της περιοχής, τόνισε πως αυτό θα γίνει "μέσα από στοχευμένες και πολλαπλασιαστικού χαρακτήρα παρεμβάσεις, σε τομείς που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία και θα απελευθερώσουν τις παραγωγικές δυνάμεις της Περιφέρειας".
      Το θέμα συζητήθηκε στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου 2014 - 2020, καθώς το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ζήτησε από τους φορείς χάραξης τομεακής και περιφερειακής πολιτικής (Υπουργεία και Περιφέρειες) να διαμορφώσουν τις προτάσεις τους για να ληφθούν υπόψη κατά τη διαπραγμάτευση της χώρας με τις Ευρωπαϊκές Αρχές.
      Όπως αναφέρθηκε, το κείμενο της πρότασης παρουσιάζει τα βασικά χαρακτηριστικά της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, τις βασικές της αναπτυξιακές δυνατότητες και ανάγκες και τους κύριους άξονες της αναπτυξιακής της στρατηγικής, σε συμφωνία πάντα με τις Γενικές Κατευθύνσεις Αναπτυξιακής Στρατηγικής της χώρας, την κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική "Ευρώπη 2020" και τους Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

      Ρωσικά σενάρια για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

      Ρωσικά σενάρια για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης
      Εντός του Οκτωβρίου, στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, θα αποφασιστεί το ακριβές μοντέλο με το οποίο θα προχωρήσει η τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων από ακίνητα, με το επικρατέστερο σενάριο να μιλά για έκδοση δανείων έναντι υποθήκης.
      Λιγότερο πιθανό είναι το 2ο σενάριο, δηλαδή να εισφερθούν τα ακίνητα σε οχήματα ειδικού σκοπού (Special Purpose Vehicle-SPV) -ένα είδος Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ), που εν συνεχεία θα εισαχθούν στο Χρηματιστήριο, προκειμένου να πουληθούν οι μετοχές τους.
      Όπως έχουν γράψει ΤΑ ΝΕΑ, εφόσον επιλεγεί η έκδοση δανείων, τα ομόλογα θα έχουν 5ετή διάρκεια και στη λήξη τους το Δημόσιο θα πρέπει να αποπληρώσει τους κατόχους τους, διαφορετικά τα υποθηκευμένα ακίνητα θα περιέλθουν στην κατοχή τους.
      Τρεις μεγάλοι τραπεζικοί οίκοι, η UBS, η Deutche Bank και η BNP, έχουν επιλεγεί από το ΤΑΙΠΕΔ ως σύμβουλοι για να τρέξουν το σχέδιο και να προσεγγίσουν δυνάμει αγοραστές για τους τίτλους, για τους οποίους έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ξένα επενδυτικά κεφάλαια (real estate funds, hedge funds κ.λπ.).
      Το σχέδιο που έχει πάρει την έγκριση της τρόικας μιλάει για έσοδα τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ από την έκδοση ομολόγων για περίπου 1.000 ακίνητα διαφόρων κατηγοριών, όπως το Ελληνικό, το βασιλικό κτήμα στο Τατόι, η έκταση πλησίον του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, το Πρασονήσι στη Ρόδο, γκολφ και ιαματικές πηγές.
      Τα αγκάθια σε ΟΛΠ και ΟΛΘ
      Το άλλο μεγάλο θέμα που αναμένεται να ενταχθεί στην ατζέντα, ίσως και του πρώτου Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ υπό το νέο του πρόεδρο Κωνσταντίνο Μανιατόπουλο, αφορά τα λιμάνια, ΟΛΠ και ΟΛΘ.
      Το σχέδιο μιλά για πώληση του 67% του ΟΛΠ, που θα περιλαμβάνει την Προβλήτα Ι, το car- terminal (γεγονός που δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς αυτοκινήτων transit σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και ιδιαίτερα της Βαλκανικής), και της κρουαζιέρας. Σύμφωνα πάντως με τις πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ακόμη αποφανθεί κατά πόσο η παρουσία των Κινέζων στο λιμάνι προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό.
      Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσονται και τα ερωτήματα που η ΕΕ έχει απευθύνει στην ελληνική κυβέρνηση και για τον φιλικό διακανονισμό με τους Κινέζους με το σκεπτικό ότι καθίστανται κυρίαρχοι στον Πειραιά και στην Ανατολική Μεσόγειο.
      Το πρακτικό που υπεγράφη τον Αύγουστο προβλέπει ότι αναπροσαρμόζεται το εγγυημένο τίμημα που κατέβαλε η Cosco, η οποία σε αντάλλαγμα θα κατασκευάσει το δυτικό τμήμα της Προβλήτας ΙΙΙ, μαζί με άλλες υποδομές. Η Κομισιόν συνεχίζει να θεωρεί ότι τα παραπάνω μεταφράζονται σε ένα είδος κρατικής ενίσχυσης, με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής πλευράς (υπουργείο Ναυτιλίας και ΤΑΙΠΕΔ) και Βρυξελλών να συνεχίζονται.
      Στο μέτωπο του ΟΛΘ, μιλάμε και εκεί για παραχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου (ίσως και πάνω από 51%), με τους Ρώσους της RZD να θέλουν να εντάξουν σε ένα ενιαίο πακέτο την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τη Rosco και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Η ρωσική εταιρεία (σσ: συμμετέχει στο διαγωνισμό τόσο για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όσο και για τη Rosco) έχει κάνει σαφές ότι αναζητά διέξοδο στη Μεσόγειο που θα παρακάμπτει τα Στενά του Βοσπόρου και στο πλαίσιο αυτό ενδιαφέρεται για την κατοχή ενός ευρύτερου δικτύου στην Ελλάδα, που μπορεί να περιλαμβάνει το λιμάνι είτε της Θεσσαλονίκης είτε και της Αλεξανδρούπολης.
      Εφόσον λειτουργήσει η σύνδεση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με τον σιδηρόδρομο, τα εμπορεύματα θα μπορούν μέσω της Βουλγαρίας να φτάνουν στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας και από εκεί στον τελικό προορισμό τους με χαμηλότερο κόστος.
      Το όφελος, τόσο σε χρόνο όσο και σε χρήμα, είναι κάτι περισσότερο από σημαντικό, αφού με την υλοποίηση της γραμμής το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα συνδεθεί με τη Βουλγαρία και τα λιμάνια της Βάρνας και του Μπουργκάς, προσφέροντας έναν εναλλακτικό δρόμο μετακίνησης των εμπορευμάτων έναντι των Στενών του Βοσπόρου.

      Πηγή: www.tanea.gr

      Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

      ΞΕΚΙΝΑ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΑΠΕΣ

       

      3126391
      Σύσκεψη υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη και θέμα την επένδυση στα ορυχεία χρυσού στις Σάπες πρόκειται να πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Το στοιχείο αυτό προκύπτει από απαντητικό email που έλαβε το CNBC την περασμένη Πέμπτη, από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, το υπουργείο ενημέρωσε το δίκτυο ότι «Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης θα καλέσει μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή της GloryResources, των τοπικών βουλευτών, του περιφερειάρχη, δημάρχων, καθώς και δημοσίων υπαλλήλων των υπηρεσιών του αρμόδιου υπουργείου για τα ορυχεία, έτσι ώστε να μπορούμε να εξετάσουμε το θέμα σε βάθος». Σημειώνεται ότι η αυστραλιανή εταιρεία GloryResources είχε προβεί σε αναστολή της δραστηριότητας της και κλείσιμο των προσωρινών της εγκαταστάσεων στην περιοχή, καθώς εκκρεμούσε επί 14 μήνες η έγκριση επενδυτικών όρων του γεωτρητικού προγράμματος, που είχε υποβληθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος το Φεβρουάριο του 2012. Σε δηλώσεις του στο CNBC ο διευθύνων σύμβουλος της GloryResources, JasonBontempo ανέφερε, «όλοι στην εταιρεία είναι πεπεισμένοι ότι το έργο χρυσού στις Σάπες έχει τεράστιες δυνατότητες». Η εταιρεία, έχει δαπανήσει έως σήμερα 25 εκατ. δολάρια και σκοπεύει να δαπανήσει άλλα 150 εκατ. δολάρια για την υλοποίηση του έργου. Με βάση τις εκτιμήσεις τους, ενώ τα ορυχεία χρυσού προσφέρουν 2,3 γραμμάρια χρυσού ανά τόνο, στην περίπτωση των ορυχείων της Θράκης εκτιμάται ότι η ποσότητα είναι σχεδόν δεκαπλάσια και μπορεί να προσφέρει έως και 20 γραμμάρια χρυσού ανά τόνο.
      [ΠΗΓΗ: ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ, 01/10/2013]

      Στη Σαμοθράκη η Γενική Συνέλευση του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νήσων.


      4d5f66b694fa3b55.jpg
      Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο 12 Οκτωβρίου.
      Στη Σαμοθράκη θα πραγματοποιηθεί η 33η Γενική Συνέλευση του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νήσων, ( Ε.Ο.Α.Ε.Ν. ). Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο 12 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο SamothrakiVillage.

      Η Συνέλευση εντάσσεται στο πλαίσιο μιας προσπάθειας ανάδειξης τόσο του φυσικού πλούτου του τόπου όσο και των προβλημάτων που ταλανίζουν την περιοχή και το νησί ειδικότερα.

      Στη Συνέλευση θα παραστούν κατά προσέγγιση 45 σύνεδροι, μεταξύ των οποίων θα βρίσκονται και δύο μέλη του Επιμελητηρίου Έβρου οι οποίοι θα εκπροσωπούν νησιωτικά Επιμελητήρια της Ελλάδας. Πέραν των γενικών ζητημάτων, θα συζητηθούν και ειδικά, όπως «Τουρισμός –Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τον Τουρισμό» και «Χρηματοδότηση ΜΜΕ με την εγγύηση του ΕΤΕΑΝ».