Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Η Παραλιακή Ζώνη Αλεξ/πολης «διαβαίνει» το «Γολγοθά» της


Το δικό της «Γολγοθά» όπως όλα δείχνουν ανεβαίνει η Παραλιακή Ζώνης της Αλεξανδρούπολης, αφού για μία ακόμη φορά η Ελληνική Γραφειοκρατία έχει βάλει για τα καλά το χέρι της.
Όπως όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά η ανάπλαση του συγκεκριμένου τμήματος της πρωτεύουσας του Έβρου, θα άλλαζε για τα καλά την εικόνα της και θα δημιουργούσε νέες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της πόλης, που αν και από τη φύση της «βρέχεται» από θάλασσα, οι κάτοικοι της δεν έχουν πρόσβαση σε αυτή.
Όπως είναι γνωστό στη δικαιοδοσία της Παραλιακής ζώνης εμπλέκονται σε τμήματά της τόσο ο δήμος Αλεξανδρούπολης όσο και ο Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης.
Η εμπλοκή και μόνο δύο φορέων είναι ικανή στη χώρα μας να μπλοκάρει μία σειρά από έργα πνοής που εδώ και χρόνια θα μπορούσαν να είχαν υλοποιηθεί, ώστε η .................
πρωτεύουσα του Έβρου να έχει σήμερα μία εντελώς διαφορετική εικόνα και μορφή από αυτή που εμφανίζει.
Η αρχή της ιστορίας
Ας πάρουμε όμως την ιστορία της από την αρχή: Στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας είχε εκπονηθεί μία μελέτη για την ανάπλαση του συγκεκριμένου σημείου της Αλεξανδρούπολης, που περιλάμβανε «ελαφριές παρεμβάσεις» στο χερσαίο τμήμα της, όπως είναι η κατασκευή προβόλων , παρεμβάσεις στο κομμάτι της ακτής και κατασκευή κυματοθραυστών σε απόσταση 150 μέτρων από την ακτή από το ύψος του Δυτικού Λιμενοβραχίονα μέχρι και το ύψος του πάρκου Εγνατία.
Η συγκεκριμένη μελέτη είχε οριστικοποιηθεί από το τότε Δημοτικό Συμβούλιο της Αλεξανδρούπολης. Ωστόσο ποτέ δεν υλοποιήθηκε, διότι μετά από μερικά χρόνια συντάχτηκε το Master Plan του λιμανιού, στο οποίο περιλαμβάνονται αρκετά κοινά σημεία με αυτά της μελέτης του δήμου για την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης. Η «σύμπτωση» και μόνο των κοινών σημείων, ήταν ικανή για να παγώσει όποια δράση είχε προγραμματιστεί από την τότε Δημοτική Αρχή και τις μετέπειτα.
Ο «Γόρδιος δεσμός»
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Αλεξ/πολης Χρήστο Γερακόπουλο τα κοινά σημεία των δύο μελετών αφορούν το τμήμα της παραλιακής ζώνης από το Δυτικό Λιμενοβραχίονα έως και το ύψος της οδού Ζαρίφη.
Οι επαφές από εκεί και μετά μεταξύ Δήμου και ΟΛΑ πολλές, όχι όμως ικανές να βρεθεί μια κοινή συνιστώσα ώστε αυτό το έργο πνοής να ξεκολλήσει και να ξεκινήσει η υλοποίησή του.
Μέχρι σήμερα επιτεύχθηκε μία η κατά αρχήν συμφωνία μεταξύ ΟΛΑ και Δήμου Αλεξανδρούπολης, για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την οποία θα έχει το δικαίωμα ο Δήμος να προβεί στην ανάπλαση ορισμένων τμημάτων της παραλιακής ζώνης η οποία σήμερα είναι παραχωρημένη στον ΟΛΑ και συγκεκριμένα το τμήμα της παραλιακής που οριοθετείται από το προέκταση της οδού Ζαρίφη έως τον χώρο του Λούνα Παρκ και τον υπαίθριο χώρο στάθμευσης χωρίς να συμπεριλαμβάνονται αυτοί.
Ωστόσο προκειμένου να προβεί ο ΟΛΑ στην υπογραφεί προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των δυο φορέων, πρέπει να λάβει την ανάλογη έγκριση από το αρμόδιο Υπουργείο.
Η σημερινή Δημοτική Αρχή πάντως δηλώνει αισιόδοξη για την επίλυση του θέματος και θεωρεί ότι πολύ σύντομα θα δοθεί ένα τέλος στην ιστορία αυτή, ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου αυτού που θα αλλάξει εντελώς την εικόνα της Αλεξανδρούπολης.
Η περίπτωση της Απολλωνιάδας..
Όσον αφορά το τμήμα της παραλιακής λεωφόρου στο ύψος της Απολλωνιάδας, το οποίο την περσινή χρονιά υπέστη σημαντικές φθορές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τον κ. Γερακόπουλο έχει γίνει ξεχωριστή μελέτη η οποία ήδη βρίσκεται για έγκριση στους αρμόδιους φορείς.
Μόλις η Δημοτική Αρχή λάβει οι απαιτούμενες εγκρίσεις θα προχωρήσει στην δημοπράτηση του έργου, προκειμένου να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατό οι φθορές που έχουν προκληθεί.
Στη μελέτη αυτή, όπως τόνισε στην «Θράκη Press» ο κ. Γερακόπουλος περιλαμβάνεται την κατασκευή νέων τοιχίων αντιστήριξης που θα αντικαταστήσουν τα κατεστραμμένα υπάρχοντα  

Χαριτίνη Λέτσα

ΘΡΑΚΗ press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου